XV Trobada de Bestiari Domèstic del grup Botafocs

VilaWeb
Redacció
11.01.2022 - 09:35

Un nou any l’associació Botafocs i el grup Scout de Sant Pere organitzen un nou sant Antoni al Grau de Castelló, el dissabte següent a la data del 17 de gener, data real de la celebració, que aquest any és el 22 de gener. Col·laboren els Dolçainers i Tabaleters del Grau i el Grup Illes Columbretes. El suport de la Fundació Dávalos-Fletcher, l’Ajuntament de Castelló, la Diputació i l’Agrupació del Bestiari faciliten una nova diada de cultura popular, que des de l’any 2000 presente l’actual format.

S’adaptaran les activitats previstes a les mesures sanitàries corresponent, tal i com s’ha fet en altres actes organitzats dintre de la situació pandèmica actual. L’horari previst dels actes són:
18-18’30h. Plantada del Bestiari Domèstic. Plaça del Casal Jove. Participen: Els Cavallets i Gegantons dels Gaiters de l’Aguilot de Tortosa, la Nicaseta del Catllar, el Gall de la Pobla de Montornès i l’Haca Traca Almalafa de Castelló. Tallers musicals pels integrants de les entitats de bestiari participants i els Dolçainers i Tabaleters del Grau.

18’30-19h. Cercavila sense foc de les entitats de bestiari. Itinerari: Casal Jove, Avinguda del Port, Churruca, Monturiol, Marina Espanyola, Avinguda del Port i Casal Jove.

19h. Presentació de “Vida i miracles de sant Antoni”, per Botafocs.

19’30h. Els balls de lluïment del bestiari. Amb totes les entitats participants en la trobada.

19’45h. Els ball del grup Illes Columbretes, lliurament de records i el sorteig del Porquet.

20’00h. La Diablera. Amb els bestiari i els dimonis Botafocs. Itinerari: Avinguda del Port, carrer Canalejas, carrer Gravina, Passeig S. Elcano i Plaça Verge del Carme. Cal anar amb barret al cap, mocador al coll, roba de cotó, sabates ben tancades si es vol ballar amb els dimonis. I també respectar les distàncies de seguretat per a tot el públic.

21’00 h. Final del correfoc, remat pirotècnic i encesa de la foguera. Plaça Verge del Carme.

Cada any existeixen diferents entitats de bestiari domèstic convidades, que en aquesta XVena edició són originàries de Tortosa, el Catllar i la Pobla de Montornès, a més de l’amfitriona Haca Traca Almalafa de Botafocs, que potencien les arrels de la diada de sant Antoni a les nostres comarques.

La benedicció dels animalets i el repartiment dels rotlles es realitza a l’església de sant Pere.

Botafocs ha tornat a publicar un llibret sobre el sentit simbòlic i tradicional de la diada de sant Antoni del Porquet, que es distribuirà a tots els assistents o per sol·licitud a la web de Botafocs.

L’activitat de la presentació audiovisual de «La vida de sant Antoni i les Trobades de Bestiari», ha estat premiada per l’Agrupació del Bestiari amb un dels premis Best 2021, lliurats el passat més de desembre a Tortosa, dintre de la celebració del dia del Bestiari Festiu Europeu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any