L’Ajuntament de Castelló ha fet un pas més per a retirar el monument als caiguts del Parc Ribalta amb la resolució decretada per la regidora de Memòria Democràtica, Verònica Ruiz, en què n’ordena la retirada. La resolució signada per Ruiz decreta la retirada del vestigi en base a les lleis estatal i valenciana de memòria democràtica i la comunicació de l’autoritat competent en aquesta matèria, la Direcció General de Qualitat Democràtica, com ha explicat la regidora.

“Basant-nos en la legalitat, i tenint en base a l’informe de l’autoritat competent, que és la Direcció General de Qualitat Democràtica, el qual determina que el monument és un vestigi d’exaltació franquista, i com a regidora amb les competències delegades de Memòria Democràtica ordene la retirada del monument als caiguts del Parc Ribalta”, ha informat Ruiz.

L’edil també ha recordat que ara es donarà trasllat de la resolució “a l’àrea d’Obres i Projectes Urbans per a que execute el projecte de retirada del monument i ampliació del Parc Ribalta”. Així mateix, el decret signat per la regidora també serà traslladat “a l’àrea de Patrimoni, per tal que inicie el procediment per a la cessió de la creu llatina del monument”, ha subratllat Ruiz, qui es va reunir amb representants de la Diòcesi Sogorb-Castelló per oferir-los l’esmentada creu i va recollir la seua voluntat de conservar-la.

A més, tal com recull el punt huitè del document, el consistori notificarà ara la resolució de la regidora a les persones que han comparegut en l’expedient, informant-los individualitzadament de la contestació a les seues al·legacions.

Cal assenyalar que el consistori disposa l’autorització de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana per executar el projecte de retirada del monument i ampliació del jardín del parc Ribalta, Bé d’Interés Cultural. A més a més, cal recordar que l’espai on es troba el vestigi és de titularitat municipal i, per tant, el consistori té competències per a actuar en el mateix.

El nou expedient administratiu per a la retirada del monument, activat al maig de 2021, ha sumat més d’un centenar d’al·legacions a favor de l’actuació. A més, el Comité Tècnic d’Experts per a la valoració de la retirada dels vestigis vinculat a la Guerra Civil i la Dictadura de la Comunitat Valenciana, va determinar que el monument del Parc Ribalta “continua sent en l’actualitat un signe d’exaltació de la Guerra Civil i la dictadura per ser un punt de concentració per a l’exaltació del franquista en dates concretes” i la Direcció General va notificar que aquest monument és, en l’actualitat, un monument contrari a la democràcia i cal aplicar les lleis.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.