TERTÚLIA PROSCRITA

PSPV, Compromís i Castelló en Moviment aposten per un nou mètode de reciclatge d’envasos

  • El sistema consisteix en la recuperació de recipients que no entren en el circuit de contenidors mitjançant l'abonament d'un dipòsit previ

VilaWeb
Redacció
11.07.2016 - 10:25

Els grups polítics de PSPV, Compromís i Castelló en Moviment han presentat una declaració institucional de cara a la celebració del ple ordinari d’agost, que se celebrarà dijous que ve 14 de juliol, per la qual mostren el seu suport a la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural en la implantació del Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada (SDDR) d’envasos com a mitjà per a lluitar contra el canvi climàtic, millorar la imatge de la ciutat i optimitzar recursos. També ofereixen a la conselleria la possibilitat d’implantar a Castelló el sistema SDDR com a prova pilot.

Aquest sistema, que triplicaria els índexs de recollida selectiva d’envasos, consisteix en la recuperació dels mateixos mitjançant l’abonament d’un dipòsit previ. Els consumidors “recuperen aqueix dipòsit que havien realitzat en comprar la beguda o producte quan retornen l’envàs buit al comerç que més els convinga. L’operador del sistema retorna als comerços els diners que han pagat als consumidors més una compensació per la recollida d’envasos a mesura que rep les dades per part d’aquests. Realitza la compensació econòmica entre els agents que intervenen en el cicle i s’encarrega de gestionar la logística dels envasos, la correcta recuperació dels materials i de controlar el flux econòmic entre els diferents agents que intervenen”.

Aquest sistema és totalment compatible amb el sistema dels contenidors actual. Els establiments reben unes borses per a dipositar els envasos, que seran arreplegades pel sistema o per la logística inversa una vegada plenes. Les grans superfícies i supermercats poden, a més, optar per sistemes automatitzats de recollida.

Gràcies a aquest nou mètode “s’evitarà que diàriament 5 milions de pots i botelles acaben contaminant els nostres carrers, camps i platges i protegirem el nostre medi ambient”, apunta el text de la declaració institucional. Aquest procediment està sent estudiat per la Generalitat Valenciana per a la seua implantació en el territori valencià.

La iniciativa presentada pels tres grups polítics també al·lega que cada dia a la Comunitat Valenciana es posen en el mercat 7 milions d’envasos d’aigua, refrescs, cerveses. I d’aquests, 5 milions no entren dins del circuit de reciclatge de contenidors i acaben en papereres de la via pública o en carrers, platges i parcs amb la mala imatge que genera en la ciutat. Però a part del cost econòmic i l’impacte visual de la brutícia, el cost mediambiental que produeix és molt gran, ja que com estan fora del circuit de reciclatge, acaben en els abocadors, on s’incineren o s’enterren.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any