El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha criticat la manca de resposta dels responsables d’ACUAMED, als quals se’ls ha demanat en reiterades ocasions poder mantenir una reunió amb els responsables polítics de Compromís dels ajuntaments de Cabanes, Orpesa, Moncofa i Xilxes, per tal d’obtenir informació de primera mà sobre les previsions que té l’organisme públic respecte a les desaladores de Cabanes-Orpesa i la de Moncofa-Xilxes.

Mulet ha explicat que ha demanat reiteradament durant els dos darrers períodes legislatius la compareixença al Senat de la Ministra  d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, de la qual depèn l’empresa pública ACUAMED i que, en veure com aquesta no s’ha pogut materialitzar, s’ha vingut exigint una reunió directa amb els directius d’ACUAMED en el País Valencià “ ens hem fartat de cridar a  ACUAMED, i sabíem que estaven ocupats, amb la seua cúpula a la presó o investigada per tots els casos de corrupció que assolen eixe organisme, però entenem que algú ha d’haver agafant el telèfon, quan un representant polític els telefona, o directament des dels equips de govern municipal”.

Segons explica el senador de Compromís “ tenim constància de què a alguns d’estos ajuntaments fa mesos no hi ha cap comunicació oficial de cap canvi de criteri ni intenció de fer res. A principis de març, després de molt insistir, vam acabar parlant amb els directius territorial d’ACUAMED a València, els quals ens van prometre que en dies ens donarien una cita per poder reunir-nos, tant l’equip de Compromís al Senat, com regidors de Compromís a Orpesa i Moncofa ( a l’oposició) i de Cabanes i Xilxes ( al govern) , i a hores d’ara, no hi ha hagut cap resposta més.

Des de Compromís s’ha vingut alertant de les repercussions d’aquest projecte, tant si es paralitza com si es posa en funcionament. En el darrer cas suposaria un increment del preu de l’aigua d’entre un 600% o 900% més respecte l’actual preu, malgrat no existir la demanada per a la qual es va idear, en no haver-se desenvolupat cap dels megaprojectes urbanístics prevists.

La desaladora  de Cabanes-Orpesa va rebre de fons Feder europeus 17,2 milions d’euros, i la de Moncofa 17,9 per a la seva construcció, i la data límit per a la elegibilitat de la despesa (aquells necessaris per a l’execució del projecte) és el 31 de desembre de 2015, data límit que en el calendari d’execució estava previst per a les dues desaladores, la qual cosa significa que, cas de no entrar en funcionament a finals de 2015, com així ha estat, s’hauria de tornar a Europa aquests ajuts; per contra, aquestes fa anys que estan completament finalitzades i poden entrar en funcionament, però no ho fan per falta de demanda i perquè automàticament s’hauria de començar a pagar una taxa astronòmica, tant per pagar la part finançada per l’Estat , 34,8 milions d’euros la de Cabanes, i 36,5 la de Moncofa, a pagar en 25 anys (la primera al costat a Orpesa i en part Benicàssim i la segona al costat de Xilxes), això més el cost de manteniment de les instal·lacions i de producció de l’aigua dessalada, que és òbviament cara.

A hores d’ara, s’han incomplert tots els terminis, no hi ha informació actualitzada, en el cas de la de Cabanes-Orpesa, ja té la llicència ambiental, i ha de tramitar la llicència de posada en funcionament ( a pesar de no tindre demanda), o està pendent de fer-se una inspecció d’un organisme col·laborador de l’administració (una OCA), tot fora ja de termini i racionalitat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.