L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; el vicealcalde, Enric Nomdedéu i el regidor de Benestar Social, José Luis López, han mantingut una reunió de treball amb la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d’Igualtat i Política Inclusiva, Mònica Oltra.

En la trobada, Marco ha explicat a Oltra que l’Ajuntament de Castelló desenvolupa un gran nombre de programes de Serveis Socials, Atenció a la Dependència i dinamització del col·lectiu de Gent gran. “No obstant açò, el finançament que es transfereix a aquests programes des de la Conselleria resulta descompensat i insuficient si tenim en consideració la magnitud dels grups poblacionals a qui va dirigits i si volem oferir una prestació de qualitat“. Per açò, l’alcaldessa ha demanat a la vicepresidenta “una major coresponsabilitat entre les administracions ja que és necessari finançar aquests programes amb majors quanties de manera que s’equilibren més ajustadamente els costos”.

En concret, les subvencions anuals que transfereix la Generalitat a l’Ajuntament en matèria de Serveis Socials “representen poc més del 12% global d’un pressupost que ronda els 6 milions d’euros” ha lamentat Marco. Aquesta quantitat suposa un desequilibri important en el finançament d’un gran nombre de programes socials: el Programa d’Emergència Social té un pressupost municipal de 2.200.000 € però el finançament de la Conselleria de Benestar Social és de 440.000 €; l’Alberg de Transeünts suposa una despesa de 545.000,00 € anuals a l’Ajuntament mentre que la Generalitat destina a aquest servei 90.000 €; i els Programes d’Atenció a la Dependència representen un cost a les arques municipals d’1.523.000 € enfront dels 230.000 € que aporta la Conselleria. Finalment, hi ha nombrosos programes com les Aules de Formació Familiar, el Taller d’intervenció amb joves, el Servei de guarderia municipal, el Programa de Cooperació Social, Els serveis específics a persones en situació de discapacitat o la gestió del Centre Especialitzat d’Atenció a Majors “Urban” que són finançats íntegrament des d’aquest Ajuntament.

Davant aquesta situació, Amparo Marco ha explicat que “sabem de les dificultats financeres per les quals travessa el Govern valencià després de vint anys de governs insolidaris, que no han tingut a les persones en el centre de les polítiques socials. Som conscients que posar ordre en aquest caos serà difícil… però l’Ajuntament de Castelló ha de defensar els interessos dels seus més de 170.000 habitants, i aposta per mantenir i fomentar millors serveis d’atenció a la ciutadania”.

Per la seua banda, la vicepresidenta, Mònica Oltra, s’ha compromès a atendre les demandes de l’ajuntament quant a augmentar el finançament de la Generalitat Valenciana en els programes de Serveis Socials municipals, de cara al pressupost de l’any que ve. “No pot ser que Castelló sempre estiga en el furgó de cua de les inversions en Benestar Social” ha afirmat la vicepresidenta qui ha afegit que “no podem exigir al Govern Central un finançament just per a tots els territoris i després no repartir equitativament els nostres recursos en funció de la població”.

Mònica Oltra també ha explicat que “som la comunitat autònoma que menys inverteix en polítiques socials d’Espanya i açò és una càrrega que no es pot sostenir perquè el principal objectiu del Govern de la Generalitat Valenciana és rescatar persones i solucionar els problemes de la ciutadania”. Per a açò, ha apuntat algunes mesures que es van a engegar com seria la remunicipalització dels serveis socials de manera que en temes com la dependència es puguen utilitzar els equips base municipals per a valorar i tramitar les ajudes de dependència.

Per a la vicepresidenta, estem davant un replantejament general del sistema que precisa d’una complicitat i col·laboració major entre la Generalitat i l’ajuntament, “i per açò pensem que moltes de les reivindicacions que avui ens ha fet l’alcaldessa es poden acomodar en aquest nou plantejament” ha conclòs.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.