Marco destaca la gestió de Castelló i el paper clau de les ciutats en la transició hídrica

  • L'alcaldessa participa en la jornada ‘Diàleg sobre el futur de l'aigua’ que organitza l'Oficina de Prospectiva i Estratègia del Govern

VilaWeb
Redacció
22.11.2021 - 17:42

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat aquesta vesprada en la jornada Diàleg sobre el futur de l’aigua, organitzada des de l’Oficina Nacional de Prospectiva i Estratègia del Govern d’Espanya i celebrada en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant. Marco ha intervingut en la taula centrada en el paper de les ciutats, denominada Què han de fer les ciutats per a aconseguir amb èxit la transició hídrica?, al costat de l’alcalde d’Orihuela, Emilio Bascuñana; el director general d’Aigües d’Alacant, Javier Díez; i el director d’Operacions i Transformació Digital d’Agbar, Guillermo Pascual.

Marco ha fet valer el paper de les ciutats en la transició hídrica del conjunt del país en un context de canvi climàtic com l’actual. En aquest sentit, ha incidit en “la importància de les solucions basades en la naturalesa i la digitalització en l’urbanisme i en els nous models de ciutat, que contribueixen a frenar els efectes del canvi climàtic”.

Respecte a les solucions basades en la naturalesa, l’alcaldessa ha fet referència al projecte de col·laboració públic-privada Green Wet ideat per a la Marjaleria i impulsat des del consistori. Quant al paper de la digitalització a les ciutats, s’ha referit al procés de Compra Pública d’Innovació (CPI) de Castelló, que ha efectuat les consultes de mercat per a l’impuls del projecte de simulació urbana, denominat Castelló Digital (Bessó Digital), en el qual l’aigua tindrà un paper clau; en la gestió dels serveis, de les inundacions o del pla de reutilització d’aigua.

“Castelló està fent passos importants i traçant el seu propi model de ciutat sostenible. Com totes les ciutats, i sobretot les mediterrànies, té tres reptes fonamentals marcats pel canvi climàtic que estem patint”, ha indicat Marco. “Un d’ells és la seguretat hídrica a futur, entesa com la necessitat de garantir els recursos tant en qualitat com en quantitat perquè no siga un factor limitant en el desenvolupament socioeconòmic de la ciutat”. En aquest sentit, Castelló disposa d’una reserva d’aigua en quantitat i qualitat superior al 30% de la demanda actual, gràcies a les diferents actuacions que s’han desenvolupat, com els sondejos en els aqüífers perimetrals, la implementació de noves tecnologies per a una major eficiència en la distribució o el desdoblament de xarxes de diferents qualitats en funció de l’ús.

Un altre dels reptes està en la gestió mediambiental de les aigües residuals que genera la ciutat, el seu reaprofitament i impacte en el mitjà receptor. Respecte a això, s’impulsen fa anys criteris de sostenibilitat a Castelló, sent de les primeres ciutats d’Espanya a regular els seus abocaments a la xarxa de clavegueram mitjançant una ordenança municipal. I l’últim repte respecte a la gestió hídrica se centra en la gestió dels fenòmens meteorològics, que requereix adaptar l’urbanisme per a minimitzar els impactes de les pluges torrencials tant a la ciutat com en l’entorn que l’envolta.

En aquest punt, Marco ha destacat que “Castelló ha dut a terme nombroses actuacions per a augmentar la capacitat de drenatge i evacuació, fins i tot ha sigut una de les primeres ciutats a disposar d’un protocol d’actuació antiinundacions, a fi de minimitzar els seus efectes”. Entre altres actuacions, s’han instal·lat tamisos per a l’eliminació de sòlids i flotants i s’han incorporat nous equips d’alta eficiència en set estacions de bombaments. Des de l’Ajuntament també s’ha apostat pels Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS), que milloren la gestió dels recursos pluvials i aporten una solució per a la gestió de l’aigua de pluja des d’un enfocament més respectuós amb el medi ambient; i s’han implementat paviments permeables en diverses obres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any