Les diverses accions informatives i divulgatives que porten a terme les educadores i els educadors ambientals de Castelló han suposat el desenvolupament d’un projecte pioner al País Valencià que situa la ciutat entre els referents en aquesta matèria. I és que més de 1.000 ciutadanes i ciutadans han ajudat a dibuixar el mapa de situació de la ciutat pel que fa al reciclatge.

Aquesta informació ajudarà a conèixer la situació actual i a definir les polítiques que portarà a terme la Regidoria de Reciclatge i Gestió de Residus per incrementar la conscienciació ciutadana i per a facilitar el reciclatge a les llars, els comerços, l’hostaleria i les associacions de Castelló. A més, informa sobre la importància de fomentar l’economia circular, a través de l’aprofitament dels residus.

“Les i els professionals de l’educació ambiental són fonamentals per a mantenir un contacte estret amb la ciutadania, recollir suggeriments per a millorar les nostres accions i els serveis de reciclatge i avaluar l’efectivitat de totes les iniciatives que desenvolupament des de l’ajuntament de Castelló”. Així ho ha manifestat el regidor de Reciclatge i Gestió de Residus, Ignasi Garcia, qui ha acompanyat l’equip d’educació ambiental en els jornades sobre economia circular organitzades per Radio Castellón, un acte al qual ha assistit també la consellera Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Mollà.

La representant de les educadores i educadors de Castelló, Mónica Fernández, ha destacat en la seua intervenció la necessitat d’avançar cap a l’economia circular en què tots residus es puguen convertir en recursos. Ha posat de relleu els avanços quant a la recollida selectiva a Castelló i ha explicat les possibilitats que els residus urbans tenen per a la realització de compost (a partir de les restes orgàniques) o de combustibles sòlids (elaborats amb residus no perillosos com plàstic, cartró i metalls).

La ciutat de Castelló ha viscut una evolució significativa respecte a l’ús del contenidor marró (per a les restes orgàniques), gràcies, en part, a la tasca d’educació ambiental. La resta de fraccions de reciclatge també s’han incrementat a la ciutat en l’últim any i l’Ajuntament ha apostat per la creació d’illes de reciclatge.

L’economia circular és un repte comú de les administracions i de la ciutadania, com ha explicat Fernández. Els primer passos són reduir el consum de productes amb envasos o components contaminants i potenciar la reutilització i la reparació. En menor percentatge, aquest marc normatiu situa el reciclatge i la creació de productes derivats de residus i, en l’última fase, queda l’eliminació dels residus.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.