Igualtat aborda la prevenció de la violència de gènere a través de formació en escoles i instituts

  • La regidora Ali Brancal explica el projecte que duen a terme, amb tallers específics per a alumnes de primària, secundària, professors i famílies

VilaWeb
Redacció
12.11.2015 - 11:32

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i la regidora d’Igualtat, Ali Brancal, han presentat en roda de premsa el projecte de prevenció de violència de gènere en l’àmbit educatiu, el qual es compon a la seua vegada de quatre subprojectes que es presenten als centres d’educació primària i secundària de la ciutat de Castelló.

Aquest projecte està desenvolupat per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Castelló, la qual es dirigeix als equips docents i directius dels centres castellonencs per a oferir la participació en cadascun dels quatre subprojectes.

Així, per la seua banda, l’alcaldessa, Amparo Marco, ha destacat que “les institucions públiques tenim l’obligació de lluitar perquè la igualtat siga efectiva i real, no solament quede plasmada en una llei o en els marcs reguladors que són fonamentals i bàsics, sinó també amb els recursos necessaris i amb la voluntat tant política com personal que de debò aqueixos marcs es porten a la pràctica i la igualtat siga efectiva”.

Marco ha continuat dient que “la igualtat es fa efectiva des de la base, des de l’educació en tots els seus àmbits, començant des de la família, que és fonamental i és on els xiquets naixen i passen bona part de les seues hores; però també des dels col·legis, educant en la igualtat tant als alumnes com a professors o AMPES. És importantíssim aquest pla per a eradicar la violència i per a aconseguir la igualtat. Només amb l’educació ho anem a aconseguir. Per més mitjans i pressupost públic que posem, per més lleis que fem, si no hi ha educació mai eradicarem la violència ni aconseguirem la igualtat”.

Així, el projecte consta de cinc tallers diferents destinats a diversos públics de l’àmbit educatiu. Un dels més destacats és el ‘Projecte Corresponsals’, dirigit a alumnes d’educació secundària, que persegueix acostar-se a la població adolescent des del seu idioma i els seus costums i amb formats atractius a través del seu propi grup d’iguals. Aquest programa és la novetat d’aquest curs, ja que s’implanta per primera vegada en els centres i promet, comptant amb la col·laboració del professorat, tenir resultats molt fructífers. Des de la Regidoria d’Igualtat, esperen “poder reduir a través d’aquesta metodologia les resistències davant discursos políticament correctes però allunyats dels adolescents, en una època vital de cerca d’identitat pròpia i d’accions de rebel·lia”, ha manifestat Ali Brancal.

A través d’aquest projecte, s’oferirà als alumnes poder formar part d’un grup de ‘corresponsals’ que rebran formació específica i es consideraran agents privilegiats i interlocutors qualificats per al disseny i implantació de programes de prevenció de la violència de gènere en l’àmbit educatiu. A més, seran promotors i dinamitzadors d’activitats dirigides a treballar la igualtat entre homes i dones dins del seu propi centre educatiu.

La segona activitat del projecte està dirigida específicament a alumnes de quart de secundària amb un taller en el qual es tracten temes com el gènere, el sexe, el masclisme i el feminisme, el mite de l’amor romàntic, els diferents cicles que travessa la violència de gènere, recursos davant possibles casos o agents locals de referència.

El tercer taller és el de coeducació en sisè curs de primària que porta per títol ‘Que no et dormen amb contes de fades’ i que pretén “treballar els estereotips de gènere en la infància, el sexisme, la violència de gènere, la coresponsabilitat o la identitat de gènere”, ha explicat la regidora d’Igualtat, Ali Brancal.

A més, la Regidoria d’Igualtat també ofereix cursos de formació per a professorat d’Educació Secundària, un element imprescindible per a revertir aquest problema sociocultural, ja que la seua observació qualificada és part imprescindible de la detecció primerenca del problema. Aquests cursos tenen com a objectius el fet de propiciar espais de reflexió sobre les causes que generen les desigualtats entre dones i homes i com operen en l’àmbit de l’educació; aproximar al professorat als diversos tipus de violència de gènere que existeixen, així com a les seues tipologies, cicles, noves formes d’expressió a partir de les xarxes socials i ordenament jurídic; i, finalment, dotar d’eines didàctiques per a la prevenció, la detecció i adequada derivació professional en l’àmbit local.

Finalment, la Regidoria també ofereix formació a AMPES i famílies, que són, en un sentit ampli, el principal agent educatiu en la infància. De fet, la complexitat i naturalització de la violència de gènere per part de la cultura requereix que els pares, mares, avis i cuidadors compten amb habilitats i ajuda per a la reflexió i comprensió d’aquesta violència i les seues maneres de manifestar-se i operar.

En el transcurs dels tallers de prevenció de violència de gènere en centres d’educació primària i secundària poden sorgir casos particulars d’adolescents que estan, en alguna mesura, sent víctimes o testimonis de situacions de violència de gènere. Per a arreplegar aquesta demanda, encara que no siga explícita, la Regidoria d’Igualtat posa a la disposició de qualsevol xic o xica el correu electrònic mestapassant@gmail.com perquè puga plantejar els seus dubtes, preguntes, preocupacions o directament per a explicar la seua situació personal o del seu grup d’iguals. Mitjançant aquest mail, els xics i xiques obtindran una resposta des del màxim respecte a l’expressat, absència de judici crític i des de la confidencialitat professional. Encara que la comunicació no està necessàriament associada a la demanda explícita d’ajuda professional, en cas que es tracte d’un problema que requerisca atenció en profunditat, es derivarà, amb el consentiment de l’usuari o usuària, al professional adequat en l’àmbit dels recursos de la ciutat de Castelló.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any