Mascletà de El Bierzo

  • Com tots els anys, us oferim les valoracions de la pirotècnica a càrrec de Manuel Carceller i Jordi Querol

VilaWeb
Redacció
21.03.2017 - 17:38

Com en anys anteriors, us anirem oferint al llarg de les Festes els comentaris pirotècnics dels nostres col.laboradors Manuel Carceller i Jordi Querol.

Dimarts, 21 de març. 14 hores. Plaça del Primer Molí. Segona jornada del XXIII Concurs de mascletades “Ciutat de Castelló”. Pirotècnia Pibierzo. Durada: 7’30 minuts.

Teníem un cert interés a conèixer com seria una mascletà muntada per una pirotècnia de provinença tan exòtica per als valencians com una vinguda de la comarca lleonesa del Bierzo. Però, en la nostra opinió, ha sigut una mascletà amb molt de soroll però poca estructura organitzativa. En la primera part, les sèries de coets de perles verdes i roges s’han combinat amb xiuladors i amb roncadors, però amb altibaixos en la intensitat de soroll i en les combinacions.

En la segona part, hem assistit a una mena de remat de foc aeri, com una “mascletà dins la mascletà”, amb un ràpid increment del nivell de soroll, que ha tingut la seua culminació i tot, abans de l’inici del terratrèmol terrestre. A partir d’eixe moment el foc terrestre ha tingut un ritme acceptable, mentre la coeteria anava per la seua banda, com si l’objectiu fora més incrementar el soroll que no racionalitzar-lo. I, de fet, no hem tingut el pas del foc terrestre a l’aeri, sinó que tot s’ha combinat. En un moment determinat, els esclats dels masclets del terra han desaparegut, per a donar pas a un final en tres fases una mica inconnexes.

Valoració: 6

Dilluns, 20 de març. 14 hores. Plaça del Primer Molí. XXIII Concurs de mascletades “Ciutat de Castelló”. Pirotècnia Gironina. Durada: 7 minuts.

 GIRONINA OBRE EL CONCURS

A l’inici, la mascletà no semblava prometre cap espectacle essencialment destacable. L’inici de traca ha sigut breu, i hem notat massa monotonia en una repetició dels llançaments de sèries de cinc coets de perles roges i verdes i cinc xiuladors, combinats amb alguns trons, sense quasi crescendo. Hi ha hagut, certament, un remat de la primera fase, amb una volcanada de coets de perles verdes i roges. Però, per exemple, una certa coeteria aèria d’uns pocs xiuladors i de trons enmig del terratrèmol terrestre com més anava era més injustificada.

Però, de sobte, com si el mestre pirotècnic haguera compartit estes reflexions, ha sabut eliminar per complet la coeteria, per deixar que el terratrèmol, amb un correcte ritme ascendent, es fera l’amo de la situació. Llavors el progrés de la pujada del ritme sonor i de la velocitat ha augmentat, justament, la valoració dels espectadors. Si pel final haguera estat, la mascletà hauria sigut molt valorable, amb un correcte enllaç terra-aire i uns remats aeris encavalcats, d’un nivel més que valuós. Llàstima que no tota la mascletà havia assolit aquesta perfecció. Puntuació: 7

Diumenge, 19 de març. 19 hores. Plaça del Primer Molí. Mascletà de la tornà de la Romeria. Pirotècnia Peñarroja, de la Vall d’Uixó.

 MASCLETÀ ITINERANT DE TORNÀ

Ni que siga breument, no volem deixar d’esmentar la mascletà aèria que va llançar la Pirotècnia Peñarroja al carrer santa Rosa Molas, el diumenge de la Romeria de les Canyes, per a donar la benvinguda a la Tornà, a la seua arribada al nucli de la ciutat. Volem destacar la correcció i bon ritme del seu llançament, però sobretot remarcar un aspecte ben curiós. Si estàs participant en la tornà de la Romeria, pots viure una interessant sensació de “mascletà itinerant”, ja que vas escoltant-la caminant i la teua aproximació al punt de llançament, mentre augmenta el crescendo de l’espectacle, contribuïx encara més a sentir vivament el mateix ritme que es pretén aconseguir.

Dissabte, 18 de març. 12 hores. Plaça del Primer Molí. Anunci oficial de festes i mascletà. Pirotècnia Peñarroja, de la Vall d’Uixó. Durada: 6’5 minuts.

GRAN MASCLETÀ INICIAL DE PEÑARROJA

L’any 2016 la mascletà de Pirotècnia Peñarroja, que es va llançar en l’última jornada magdalenera, va aconseguir el premi del XXII concurs de mascletades Ciutat de Castelló. Esta empresa ha estat, doncs, amb tot mereixement, l’encarregada d’obrir el foc magdalener del 2017.

Enguany, a la fi, el llançament inicial dels trons commemoratius de l’aniversari de la renovació de les festes de la Magdalena, des del 1945, s’ha fet com un preludi de la mascletà. Com en la Magdalena 2015, ha sigut la mateixa Pirotècnia Peñarroja la que ho ha pogut realitzar, i ara també s’ha fet. Esperem que es consolide com una proposta definitiva.

Després d’una fase inicial, de soroll terrestre, la mascletà ha mostrat tres tipus de xiuladors i roncadors, combinats amb coeteria aèria de perles roges. Els xiuladors han tingut un sentit progressiu de creixement, de manera que la impressió ha sigut viva, gens monòtona. El terratrèmol de l’artilleria terrestre ha sigut bo, i ha donat pas de nou a més esclats aeris. El millor s’ha reservat per al final, en diverses fases, amb esclats de volcanades de color roig al cel, combinades amb esclats terrestres i més coeteria final. L’efecte general ha estat de gran nivell. I ha tingut una bona durada per a les mascletades inicials de la Magdalena.

Esperem que el suggeriment de la integració dels trons commemoratius en la fase inicial siga un fet, en futurs anuncis pirotècnics de festes. Confiem que, un any més, el nivell de les mascletades que es llancen a Castelló siga excel·lent i digne de resistir qualsevol comparança amb unes altres ciutats valencianes.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any