L’equip d’educació ambiental de l’Ajuntament de Castelló ha realitzat un sondeig sobre l’ús dels nous contenidors marrons instal·lats a la ciutat. L’estudi ha diferenciat les enquestes a la ciutadania i les consultes fetes entre el comerç productor de restes orgàniques. En aquest sentit, el 81,5% de les persones i professionals enquestat s’han mostrat mostrar favorable a utilitzar els sistema de separació de restes orgàniques.

«L’equip d’educació ambiental té molta feina a fer per a avançar en matèria de conscienciació i ara es troben amb un veïnat molt receptiu, disposat a col·laborar i a contribuir de manera individual i des de cada llar per tal de conservar el planeta», ha assegurat l’edil de Reciclatge i Gestió de Residus, Ignasi Garcia. És per això que «hem pogut aconseguint tan bones dades durant aquestes primers mesos de funcionament de la recollida orgànica i que veiem realista continuar superant-nos cada dia i reciclant més residus que convertim en nous recursos», ha explicat l’edil, en referència a la mitjana de 4,6 tones diàries que es recuperen a la ciutat en la fracció orgànica.

Pel que fa als objectius d’aquesta investigació, la finalitat ha estat recopilar informació per a plantejar les futures campanyes de conscienciació que portarà a terme l’administració municipal. En l’enquesta figuren preguntes sobre el coneixement de la recollida de la matèria orgànica, si es coneix el contenidor marró, si es sap que la bolsa de l’orgànica ha de ser compostable i sobre la predisposició de recollir selectivament en casa.

Així doncs, el 87% de les persones enquestades s’ha mostrat favorable a utilitzar els sistema de separació de restes orgàniques. El 78% coneix el funcionament de la recollida de l’orgànica, mentre que el 61% sap quins tipus de residus es poden llençar al contenidor marró. El sondeig deixa veure que s’ha de reforçar la informació sobre el tipus de bolsa que s’ha d’utilitzar a l’hora de reciclar la matèria orgànica, un aspecte en què ja treballa actualment el consistori mitjançant una campanya que inclou més de 150 accions informatives.

Entre el professionals, el percentatge d’acceptació del nou sistema se situa en el 76%, una xifra que representa el nombre de persones disposde a reciclar la matèria orgànica.En total, 119 negocis d’alimentació i floristeria han participat en aquest estudi. El 90% dels comerços afirma que coneix el sistema de recollida selectiva i el 63% entén com funciona i què es llença a cada contenidor.

L’estudi conclou que la valoració del nou sistema de reciclatge és positiva, tant en la part en la qual es pregunta a la ciutadania com en la part en la qual els enquestats són els comerços. Així mateix, les persones enquestades que ja van participar en la prova pilot considera que aquesta els ha ajudat a conèixer el sistema inclòs abans de posar-lo en funcionament en la ciutat de Castelló.

Durant el procés, l’estudi ha recollit suggeriments sobre la posada en marxa de la recollida selectiva. El veïnat del centre i els comerços han expressat la necessitat de disposar de més contenidors de recollida en el centre de la ciutat. Els comerciants han també aposten per crear illes de reciclatge, unint diferents tipus de contenidors, i per ampliar les boques dels dipòsits, per a facilitar l’entrada de capses o bosses grans. No obstant això, valoren de forma positiva que el contenidor marró dispose de pedal d’obertura i d’un sistema de símbols en què es recorden els residus que admet.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.