El pressupost de Castelló per a 2016 augmenta un 105% la partida de foment de l’ocupació i un 12,6% la inversió en benestar social

  • Amparo Marco i Enric Nomdedéu destaquen que “estem davant els pressupostos més realistes” que s'han confeccionat en l'ajuntament

VilaWeb
Redacció
02.12.2015 - 14:31

L’alcaldessa de Castelló, Empare Marque; el vicealcalde i portaveu, Enric Nomdedéu, i el regidor d’Hisenda, Antonio Lorenzo, han desglossat els detalls dels Pressupostos Municipals de l’Ajuntament de Castelló per a 2016. En primer lloc, Marque ha agraït als funcionaris i funcionàries i a tot l’equip de govern, encapçalat pel regidor d’Hisenda, “el magnífic treball que han realitzat perquè avui puguem presentar aquests pressupostos” i també ha agraït a Castelló en Moviment la seua col·laboració i el seu suport als mateixos.

“Per primera vegada es presenta un pressupost de debò en aquest ajuntament” ha afirmat l’alcaldessa. “Uns pressupostos que compta amb tots els requisits comptables i financers que s’exigeixen en tots els manuals. Uns pressupostos prudents, realistes, socials, participatius, amb suficiència financera i voluntat inversora”.

La primera edil ha volgut posar l’accent que “estem davant un document seriós, un pressupost de mínims que no contempla ingressos o transferències fictícies d’altres administracions que no es van a realitzar, com si que ha ocorregut en els últims anys amb les inversions de la Generalitat Valenciana que es pressupostaven però no s’executaven, la qual cosa ha provocat que tinguem ara mateix 8 milions d’euros de deute de la Generalitat. No hem quantificat cap transferència que no es vaja a executar perquè nosaltres no anem a enganyar als ciutadans i ciutadanes de Castelló ni ens anem a deixar-nos enganyar per cap administració”.

Marque també ha destacat que “és un pressupost inversor, perquè encara que han disminuït les inversions, dels 7,1 milions d’euros pressupostats 6,1 milions són de recursos propis, de l’ajuntament, per la qual cosa l’1 de gener ja podem començar a executar inversions”. En aquest sentit, Antonio Lorenzo ha volgut ressaltar que aquesta partida de 6,1 milions d’euros “sumisca més que totes les inversions que va realitzar el govern del PP entre 2008 i 2015 amb recursos propis”.

La primera edil també ha desenvolupat els quatre principis bàsics que han influït en la confecció del pressupost de l’exercici 2016: l’impuls en la creació d’ocupació, al que es destinarà 2,1 milió d’euros, el que suposa un 105% més dels pressupostat en 2015; l’aposta per les polítiques de solidaritat, que es concreta en un augment del 12,6% en el pressupost de Benestar Social; la transparència i la participació, ja que els pressupostos participatius augmenten en un 50% passant d’1.650.000 euros.

Finalment, l’alcaldessa ha explicat un altre aspecte destacat del pressupost i és que “per a 2016 no augmentem la pressió fiscal, de fet els impostos directes queden pràcticament congelats; els impostos indirectes es redueixen en un 2.48% i les taxes i preus públics es rebaixen en un 13,48%”. “Amb els mateixos ingressos anem a fer més i també anem a reduir el deute amb els bancs en 2 milions d’euros amb amortitzacions de préstecs que tenien uns interessos elevadíssims i renegociant el deute”.

Pla Estratègic de Ciutat

Per la seua banda, el vicealcalde i portaveu, Enric Nomdedéu, també ha volgut agrair la labor i generositat de l’equip de govern i dels seus socis, que han participat activament en l’elaboració d’aquest pressupost, i ha insistit en la idea que “estem davant els pressupostos més realistes que s’han confeccionat en aquest ajuntament en els últims 24 anys”.

Nomdedéu ha explicat com s’ha confeccionat aquest document i ha indicat que “aquest pressupost forma part d’un Pla de Govern 2015-2019 que té com a objectiu complir l’acord signat pel PSPV, Compromís i Castelló en Moviment per als pròxims quatre anys. Per a complir aquest programa hem realitzat una periodificación de les actuacions de cada àrea, prioritzant determinades actuacions en el temps”.

Un altre concepte que ha destacat el vicealcalde és que aquest pressupost contempla, per primera vegada, una partida per a desenvolupar un Pla Estratègic de la Ciutat, “Castelló no ha tingut mai un pla estratègic, la qual cosa és un handicap important, perquè cal entendre que d’aquest pla depèn tot el que vaja a passar en aquesta ciutat en els pròxims anys i també depèn el Pla General d’Ordenació Urbana, els Planes Especials, el Pla d’Igualtat, el Pla de Smart Cities, el Pla de Mobilitat, etcètera”. Perquè totes aquestes actuacions estiguen coordinades per un pla global es traurà a concurs perquè ho elaboren especialistes i es comptarà amb la col·laboració d’un equip multidisciplinari de la Universitat Jaume I que està recopilant informació sobre 81 indicadors de la ciutat, “anem a disposar d’una lectura detallada de la ciutat, barri a barri, districte a districte”.

Enric Nomdedéu també ha explicat que s’ha realitzat un canvi en l’estructura interna del pressupost per a acabar amb les “mentides estructurals que incloïen sempre els pressupostos” i ha posat com a exemple que, per primera vegada, l’Ajuntament de Castelló no pressuposta ni un euro per venda de patrimoni municipal del sòl, “no perquè no volem vendre patrimoni, sinó perquè no tenim ofertes i volem ser realistes”. En aquest sentit, Nomdedéu i Lorenzo han explicat que en els últims 5 anys el PP va pressupostar en els diferents exercicis un total de 55 milions d’euros d’ingressos per venda de patrimoni, “dels quals finalment no es va ingressar absolutament gens”.

En últim lloc, el regidor d’Hisenda, Antonio Lorenzo, ha posat l’accent en els aspectes del pressupost que fan que “estiguem davant un document prudent, realista i compromès” i ha destacat que aquests pressupostos “suposen el primer pas per a iniciar un canvi real en la ciutat de Castelló”. Lorenzo ha volgut posar l’accent que el Govern Local també realitza en 2016 una important aposta per la modernització de la gestió municipal amb una inversió de més de 200.000 euros per a millorar el nucli de comunicació d’emergències i policia local, així com altres actuacions com el canvi en el sistema de gestió documental de l’ajuntament o la informatització de l’inventari del patrimoni municipal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any