El Pla General amplia a 1,2 milions de m² la superfície de parcs públics i preveu superar els 10 m² de zona verda per habitant

  • El nou planejament impulsa la Infraestructura Verda per a aconseguir espais inclusius, saludables i de qualitat per a la ciutadania

VilaWeb
Redacció
13.07.2021 - 15:49

El Pla General Estructural de Castelló impulsa la Infraestructura Verda com a vertebradora del territori i supedita els nous creixements urbanístics a la millora de la qualitat del mitjà urbà, fomentant la mobilitat sostenible i facilitant l’accés públic als paisatges de major valor. Entre els objectius de la Infraestructura Verda recollits en el document està el de millorar la qualitat de vida de la ciutadania de Castelló fomentant un model urbà sostenible. Per a això, s’ha projectat l’ampliació de les zones verdes en l’àmbit urbà amb la creació de nous parcs i l’ampliació d’uns altres ja existents.

En concret, el nou Pla General Estructural preveu ampliar fins als 1,2 milions de metres quadrats la superfície de parcs públics, la qual cosa suposa un augment de 383.000 metres quadrats i superar la ràtio de 5 m² de superfície de parc públic per habitant. El global de zones verdes en espai urbà previstes supera, a més, la ràtio de 10 m² per habitant.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat aquesta ferma aposta per la Infraestructura Verda que projecta el futur planejament urbà. “El nou Pla General ha dibuixat tota una xarxa interconnectada de zones verdes amb l’objectiu de generar espais inclusius, saludables i de qualitat per a la ciutadania, un pla que integra tots els espais de major valor ambiental, agrícola i cultural del terme municipal i que aposta per la interconnexió entre elles per a cohesionar la ciutat i facilitar una mobilitat més sostenible i saludable”, ha afirmat.

En aquest sentit, el Pla General preveu un augment de les zones verdes en la zona urbana amb la creació de tres nous parcs públics: Parc de Almalafa (124.721 m²), Parc Marjal (73.031 m²) i Parc Avinguda de la Mar (91.290 m²). També l’ampliació del Parc Molí la Font, que passarà dels 2.350 m² actuals als 59.591 m²; i Parc Senillar, que passarà dels 2.724 a 32.815 m². En total, s’incrementarà la superfície verda urbana en 382.888 metres quadrats, passant de 840.236 a 1,22 milions de metres quadrats (1,28 milions si s’afig el Parc Meridià i Parc Bovalar).

És de destacar que el document fixa un mínim de 10 m² de zones verdes (inclou jardins, places, etc.) en espai urbà per habitant, dels quals, almenys 5 m² han de ser de parc públic. Així, tenint en compte que la població del municipi estimada per a 2033 és de 240.011 habitants (segons un estudi de població màxima potencial), la projecció del nou Pla General de Castelló supera la ràtio dels 5 m² de parcs públics per habitant i els 10 m² de zones verdes per habitant.

Per al regidor d’Urbanisme, José Luis López, “aquestes dades són un reflex d’aquesta ferma aposta per millorar els espais urbans de la ciutat, dotant-la de més i millors zones verdes per a avançar cap a aqueix model de ciutat inclusiva, sostenible, que impulse els espais més amables, verds i que aporten un clar benefici a la ciutat, per la seua funció ecològica, i la ciutadania en general”.

El segon tinent d’alcaldia, Ignasi Garcia, ha assegurat que “el nou urbanisme de Castelló ha de ser molt més humà i això passa per un increment de la infraestructura verda amb una millor connectivitat entre els parcs, amb espais ciclables que estiguen arbrats” amb l’objectiu de facilitar la mobilitat sostenible. Per a Garcia, “hem de crear una ciutat per a conviure” i els parcs contribueixen a aquest objectiu quan són, “no només jardins, sinó llocs de reunió, on s’afavoreixen les relacions humanes i on es fomenten la pràctica d’esports i activitats aquàtiques”.

El tercer tinent d’alcaldia, Fernando Navarro, ha destacat que “el nou Pla General suposa un canvi de paradigma en el model urbanístic amb la desclassificació de 11,5 milions de metres quadrats de sòl urbanitzable i l’increment en 382.000 metres quadrats de zones verdes, un nou disseny que fixa el rumb de la reactivació postcovid en la transició ecològica i en la conservació del territori. Impulsem un model sostenible de ciutat i desterrem les receptes de destrucció del territori del passat”. “En els pròxims anys veurem com es recuperen 60.000 metres quadrats d’ecosistema d’aiguamoll en l’ampliació del parc del Molí la Font i 70.000 metres quadrats de zona verda en el nou Parc de la Marjal”, ha afirmat Navarro.

Al costat de les zones verdes projectades com a parcs públics, el document integra dins de la Infraestructura Verda tots els elements de major valor ambiental, cultural, agrícola i paisatgístic; les àrees crítiques del territori la transformació del qual podria implicar riscos o costos ambientals per a la comunitat; així com l’entramat territorial de corredors ecològics i de connexions funcionals que posen en relació tots aqueixos elements.

Entre els objectius de la Infraestructura Verda que projecta el nou Pla General Estructural està el de preservar els principals elements i processos del patrimoni natural i cultural; establir connexions funcionals i ecològiques entre els diferents elements identificats pels seus valors; definir el model territorial tenint com a base la Infraestructura Verda identificada; i millorar la qualitat de vida de la ciutadania de Castelló fomentant un model urbà sostenible.

El nou Pla General ha dissenyat una xarxa interconnectada d’Infraestructura Verda en l’espai urbà per a generar espais inclusius, saludables i de qualitat per a la ciutadania. A més, es planteja una sèrie de recorreguts verds que connecten diferents espais d’interés natural, cultural o paisatgístic per a potenciar la mobilitat per als vianants i ciclista, així com l’accessibilitat universal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any