L’associació Botafocs, que al llarg de tot el 2018 ha participat en  quaranta-set actes de cultura popular a les comarques de Castelló, València, Tarragona, Lleida i Barcelona,  organitza un any més la majoria dels actes en honor de Sant Antoni del Porquet al Districte Marítim de Castelló, amb  algunes novetats importants:

1- La celebracio del 10è aniversari de l’Haca Traca Almalafa, figura de bestiari domèstic que va ser presentada el 2009 a la Plaça Major, i construïda al Taller Sarandaca de Granollers, d’acord amb les criteris aportats per Botafocs de ser una figura estetícament bonica, fàcil de portar per dos persones, amb punts de  foc a la boca, que representès el món del treball al camp, i que va ser batejada per l’alumnat del CEIP S. Elcano amb el nom de Traca  i que integra el nom d’una partida del terme de Castelló, que uneix el litoral amb les terres de secà per marcar genealogia. Per eixe motiu s’ha convidat a elements de bestiari semblants de Barcelona Vic, Montblanc…mulasses!, per a que estigui ben acompanyada en la diada de celebració dels seus primers 10 anys.

2- La presentació de la vida de Sant Antoni, en format audiovisual i música de corrandes, cantada per un integrant de Botafocs, amb un text adaptat a partir de auques de cec de segles passats...Amb la col·laboració dels Dolçainers i tTbaleters del Grau.

3- El sorteig de dos porquets, per la celebració especial de l’aniversari de l’Haca, de forma tradicional, després del balls i construccions de les entitats participants.

4.-La participació de la muixeranga La Plana, per primer cop als actes de sant Antoni, per a mostrar la varietat d’elements de la nostra cultura popular i potenciar la cooperació entre entitats de la nostra ciutat.

5- La variació de l’itinerari habitual del Correfoc «La Diablera» de Botafocs, per la previsió d’obres a la plaça Josefina Lòpez, d’acord amb les autoritats corresponents, i finalització del mateix a la plaça Verge del Carme.

6- L’encesa sols d’una foguera per part de Botafocs a la Plaça Verge del Carme, pels motius citats al punt anterior, i que suposa no implicar-se en l’aportació d’elements a cremar a la plaça Josefina Lòpez.

7- La reducció d’ajudes econòmiques i de col·laboració d’algunes entitats privades i públiques en l’aportació econòmica a la diada, malgrat el temps que es porta desenvolupant i l’èxit que té la seua organització i desenvolupament.

8- La potenciació dels tallers de l’entitat d’animació El Mussol del Grau, a partir de les 17 hores al davant del Casal Jove, per a totes les edats.

9- La sol·licitu formulada per Botafocs al Patronat Municipal  de Festes, a la Junta Municipal de Festes  i al regidor corresponent, per a que incloguen la diada de sant Antoni del Porquet dintre de la programació oficial d’actes amb suport festiu, el cap de setmana més proper al dia 17 de gener, a partir de l’any 2020, i que així es considere en les properes reunions del Consell Rector formalment.

S’ha previst per al proper 19 de gener del 2019  un conjunt d’activitats, que suposen gran varietat per a tota la vesprada, al davant del Casal Jove i carrers habituals, des de les 17 fins les 21’30 hores.

La XIII Trobada de Bestiari Domèstic, que suposa la participació de  L’Haca Traca Almalafa i els cabuts “Els Dimonis de l’Antifaç”  de Castelló com amfitrions ,  així com la presència de les entitats la Mulassa de Barcelona, el Bou i la Mulassa de Vic,   i les Mulasses de Montblanc, que acompanyaran tots els actes prevists.

Les activitats cultural a partir de les 17 hores…aniran a càrrec del Dolçainers i Tabaleters del Grau, el Grup de Danses Illes Columbretes, El Mussol..del Grau.i per primer cop la Muixeranga La Plana, de la nostra ciutat. Més de  120 persones participen directament en les activitats de la diada, a partir de les 17 hores.

El grup Scout Sant Pere organitza la benedicció dels animalets i el repartiment dels rotllets, a la parròquia de Sant Pere, com és tradicional també, des de fa molts anys…

Per altra banda cada any la presència del públic en la festivitat de Sant Antoni al Grau de Castelló és més nombrosa i participativa, consolidant l’activitat organitzada des de l’any 2000.

Els actes conten amb el patrocini i la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló, l’Agrupació de Bestiari, la Diputació de Castelló, l’ Hotel Bag, Trofeus Molina, Totmovil i  Pirotècnia Catalana.

Si voleu completar qualsevol informació sobre les activitats podeu trucar al 619 610 630 o bé consultar la pàgina web( botafocs.org) o el facebook de l’entitat.

Botafocs també participarà en els propers mesos en els  Versots i Soterrament de la Sardina en Carnaval(3 març), la Trobada de Gegants a Paterna(6 d’abril), la Trobada de Mulasses a Girona(27 d’abril), els actes de la Festa per la Llengua a Castelló(14 d’abril), sense poder confirmar la participació en els actes de La Magdalena, pel silenci de l’actual Junta de Festes de La Magdalena, en la realització del Correfoc de L’Enfaroà(23 de març), el Seguici de Cultura Popular(25 de març) i el Correfoc del Bestiari(31 de març)

 

Per al mes de juny té prevista l’organització de la XX Trobada de Bèsties de Foc( 8 de juny) i el 6 de juliol  la XVIII Trobada de Dimonis.

 

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.