Cultura inicia un cicle de concerts per a celebrar la Festa per la Llengua al centre de la ciutat

  • El ‘Música per la Llengua’ comptarà amb les actuacions de Mireia Vives i Borja Penalba, Pepet i Marieta, Assekes i Oscar Briz

VilaWeb
Redacció
14.04.2016 - 10:25

 

Amb motiu de la celebració de la Festa per la Llengua el proper 22 d’abril, al recinte de la Universitat Jaume I, la Regidoria de Cultura ha programat un cicle de concerts, denominat ‘Música per la Llengua’, en el qual participaran artistes reconeguts del País Valencià.

El primer d’aquests concerts tindrà lloc divendres que ve, 15 d’abril, a partir de les 22.30 hores al Teatre del Raval, on actuaran Mireia Vives i Borja Penalba. Els músics presentaran ‘L’amor fora de mapa’, 14 poemes musicats de la novel·la de Roc Casagran. El concert tindrà entrada lliure fins a completar l’aforament.

‘L’amor fora de mapa’ és el primer disc conjunt de Mireia Vives & Borja Penalba, en el qual s’han llançat a musicar els poemes de l’escriptor, emocionats pel seu potencial i la seva força. En l’espectacle, Mireia Vives i Borja Penalba interpreten 14 cançons basades en els poemes que apareixen en la novel·la, mentre, entre tema i tema, l’escriptor recita fragments de l’obra literària.

El segon dels concerts tindrà lloc el divendres 22 a la Plaça Major a partir de les 22.30 hores. En el mateix actuaran els grups Pepet i Marieta i Assekes. El primer d’ells, Pepet i Marieta, és un grup d’origen català que barreja en les seues cançons la rumba, la jota, l’ska, i el rock a parts iguals.

A partir de la cançó ‘La via’ i, abans d’aquesta, ‘La mani’, el grup va agafant cada vegada més fama. En 2014 arriba el seu gran èxit ‘Corre l’estiu’, que es converteix en la cançó de l’estiu de TV3 i Catalunya Ràdio.

Per la seua banda, Assekes va néixer en 2008, en l’època d’auge de les bandes en valencià, influenciats directament pels grups més populars del moviment. Es caracteritzen per combinar ritmes ska amb diferents estils de rock alternatiu i música popular. De manera transversal, la seva música també incorpora una interpretació mediterrània de la música juvenil del litoral nord-americà, pròpia de l’etapa adolescent dels membres del grup. La temàtica de les seues cançons va des del context polític i social vigent fins a la cultura pop universal.

Finalment, el divendres 29 d’abril serà el torn d’Oscar Briz, que actuarà a partir de les 22.30 hores en el Teatre del Raval. L’entrada serà també lliure fins a completar l’aforament. En el concert, el músic valencià natural de l’Alcúdia, presentarà el seu últim disc ‘Entre llums i ombres’ que destaca especialment per dos conceptes bàsics: la senzillesa i l’efectivitat.

 

Des del primer fins a l’últim tema, els missatges venen farcits de clarobscurs, amb la reivindicació de la veritat front a la superstició i en un context social actual en el que la indecència s’ha instal·lat definitivament en la conducta de tants missatgers mediàtics, llepaires de la mà que els paga.

 

Per altra banda també hi trobem la ironia per parlar de les necessitats afectives de cada persona pública i cada artista, la impulsiva evocació de les guillotines, un homenatge “als rebels de la classe obrera” i altres temes habituals a l’obra de Briz com ara la perplexitat front al pas del temps, el diàleg amb un mateix com a mitjà de supervivència en un món caòtic i la reivindicació del pensament crític. Finalment, una invitació a prendre les regnes de la vida pròpia tot deixant enrere tares innecessàries, persones amb qui un no es pot entendre, fets biogràfics que encara ens dominen, ací i ara.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any