Compromís valora no invertir en la reforma de la Pèrgola davant els darrers informes contraris

  • La formació i Amics del Ribalta posen com a prioritat preservar el valor patrimonial del Parc Ribalta; els valencianistes aposten per recuperar l’antiga fàbrica Dávalos com a espai polifuncional al centre 

VilaWeb
Redacció
26.04.2022 - 19:59

L’Assemblea local de Compromís per Castelló s’ha reunit amb l’Associació Amics del Ribalta per analitzar els darrers informes, tots ells contraris, a la reforma de la Pèrgola per tractar-se d’un edifici impropi i distorsionant dins dels valors patrimonials del Parc Ribalta.

Durant l’encontre, Compromís i Amics del Ribalta han insistit en no invertir més de 2 milions d’euros en la rehabilitació d’aquest edifici perquè, segons han insistit el portaveu Ignasi Garcia, la portaveu adjunta, Verònica Ruiz, i el regidor Francesc Mezquita, “s’ha d’acabar demolint en els propers anys i per tal de preservar el valor patrimonial que té el Parc Ribalta en la ciutat de Castelló, perquè així ho corroboren els distints informes de l’últim mes de forma contundent i també ho contempla el Pla General”.

Precisament, la Direcció General de Cultura i Patrimoni no autoritza la reforma en base a quatre informes experts de distintes institucions que argumenten la contrarietat d’aquesta reforma per ser un element impropi en el conjunt del mateix parc. Es tracta del Consell Valencià de Cultura, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Carlos, i de la Universitat de València i la Universitat Jaume I. Així mateix, el primer informe emés per la Direcció General ja avisava de que s’havia de retirar.

Per això, el portaveu Ignasi Garcia, la portaveu adjunta, Verònica Ruiz, i el regidor Francesc Mezquita, reiteren que “els informes experts del darrer mes són claus quan a la contrarietat d’executar aquesta reforma i per tant la decisió de la Conselleria de Cultura és la correcta, així com no malbaratar 2.5 milions d’euros en un edifici que s’ha d’eliminar perquè no es respectuós amb el conjunt del Parc”.

De fet, el Grup Municipal de Compromís també ha destacat que la Pèrgola està ubicada en l’entorn del Parc Ribalta, declarat Bé d’Interés Cultural (BIC), i és un espai únic en la ciutat que cal protegir perquè “no és només un pulmó verd, sinó també un exemple de botànica”.

A més a més, Amics del Ribalta refermen que es tracta d’un conflicte patrimonial d’un edifici que està descontextualitzar dins del Parc i trenca amb l’entorn i amb la conservació del jardí.

La formació considera que, ja que no es pot seguir endavant amb aquest projecte, cal aprofitar recursos per buscar un espai polifuncional al centre del qual a hores d’ara manca la ciutat. Garcia ha apuntat que “la nostra aposta es recuperar i utilitzar per a la ciutat l’antiga fábrica Dávalos al carrer Herrero per poder aconseguir un espai polifuncional que servisca a la ciutadania de Castelló per poder fer activitats al centre de la ciutat”.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any