Compromís reclama un finançament just i més inversions reals per al País Valencià

  • La formació a Castelló impulsa una declaració institucional per un nou model que no discrimine els valencians i valencianes

VilaWeb
Redacció
22.10.2021 - 11:57

El grup municipal de Compromís per Castelló ha presentat una declaració institucional, junt a la resta de membres de l’Acord de Fadrell, per tal de reclamar una reforma del sistema de finançament. Així ho ha anunciat el portaveu de la formació a l’Ajuntament de Castelló, Ignasi Garcia, qui ha animat a la ciutadania a participar en les manifestacions que tindran lloc durant el mes de novembre per un tracta just al País Valencià.

En el text, s’exigeix un nou model que possibilite als valencianes i valencianes tindre uns serveis públics fonamentals dignes, i que això supose una reforma perquè mai més existisca ciutadania discriminada només pel fet de pertànyer a un territori.

Tal com ha afirmat el portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló, “el País Valencià continuem sent l’autonomia pitjor finançada de tot l’Estat. Ens calen recursos i més inversions reals que acaben amb l’històric dèficit inversor que patim el poble valencià”.

Compromís també demana enèrgicament inversions ajustades al pes poblacional i que aquestes, no com fins ara, acaben executant-se. A més, com a conseqüència dels dèficits de finançament acumulats pel mal funcionament dels sistemes de finançament, la formació reclama que s’equilibre el deute històric amb mecanismes de compensació perquè el nou model no nasca llastrat per la injustícia dels anteriors.

La valenciana continua sent la Comunitat Autònoma pitjor finançada

El País Valencià continua sent la Comunitat Autònoma pitjor finançada per part de l’Estat Espanyol. Així ho confirmen els diferents informes d’experts. L’últim a fer-ho ha sigut el de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (FEDEA), publicat a l’agost d’aquest mateix any, que ratifica que el finançament de la Comunitat Valenciana és un 10% inferior a la mitjana del conjunt de comunitats de règim comú, i que el finançament per habitant de les 3 comunitats millor tractades per l’actual sistema, és un 27% superior a la de les 3 regions més infrafinançades. De fet, aquest mateix any, cada valenciana i valencià rebrà 215 euros menys que la mitjana estatal i 703 euros menys que l’autonomia millor finançada, la qual cosa equival a un 10% i un 29% menys de recursos, respectivament

De corregir-se aquest infrafinançament, derivat d’un sistema que continua vigent malgrat estar caducat des de 2014, el País Valencià rebria uns ingressos addicionals de 1.325 milions d’euros anuals.

Garcia ho ha qualificat d’una “situació insòlita, insuportable i insostenible” perquè “la nostra renda per càpita és 12 punts inferior a la mitjana i, no obstant això, som una autonomia que, fins i tot sent pobra, aporta al conjunt de l’Estat i això ens genera desigualtats de tracte entre la ciutadania espanyola que resideix en diferents territoris”.

El portaveu del grup municipal també ha reflexionat sobre que “són moments que requereixen d’unitat per a fer-nos sentir amb una sola veu i aconseguir un futur sense més hipoteca que la nostra capacitat per a generar riquesa, benestar i progrés, en una situació d’igualtat”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any