Compromís debat sobre el millor model energètic just i sostenible per a les comarques de Castelló

  • La formació, col·lectius i la ciutadania analitzen propostes sobre eficiència, generació, consum i transport energètic per accelerar i democratitzar la transició ecològica

VilaWeb
Redacció
02.04.2022 - 17:17

Compromís per Castelló ha celebrat una trobada de propostes per tal d’analitzar quin és el millor model energètic per a les comarques de Castelló. Un model que ha de ser just amb el territori, democratitzat i que aprofite les oportunitats que ara s’obrin per establir la sostenibilitat com a eix prioritari per a la salut del planeta i de les poblacions de les comarques del nord. L’encontre, en el que han participat més d’una trentena de persones i col·lectius, també ha comptat amb la participació de la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, el portaveu a l’Ajuntament de Castelló i Diputació provincial, Ignasi Garcia, i el representant a Castelló de la cooperativa Som Energia, Juan Antonio Peris.

La jornada s’ha centrat en els models necessaris i polítiques necessàries per a la generació, transport, eficiència i consum energètic. Entre d’altres, s’ha format un debat sobre un model energètic respectuós amb el territori, que promoga la sostenibilitat i la sobirania energètica; el paper de les institucions per potenciar iniciatives de producció energètica descentralitzada; projectes a nivell local per acompanyar la transició energètica; facilitar la reducció del consum energètic a nivell domèstic; o mesures per millor l’eficiència i la reducció del consum de serveis municipals.

El portaveu a l’Ajuntament de Castelló i Diputació provincial, Ignasi Garcia, ha insistit en que “l’energia ho és tot en el nostre dia a dia, i hem de ser conscients que hem de canviar l’energia i el mode en què la consumim i apostar per les comunitats energètiques locals”. Garcia també ha destacat que “tenim molts reptes energètics i el més difícil serà adaptar hàbits de vida en pro d’un planeta i un territori més sostenible”.

Per la seua part, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha posat a debat que “davant l’evidència del canvi climàtic, tenim la responsabilitat de frenar-lo, comptar amb el territori, amb la implicació també a nivell local, avançar decididament en la generació de renovables i reduir un 40% les emissions amb horitzó 2030”. Ara, segons assenyala la consellera, “hem de posar la ciutadania en el centre de la transició energètica i ha de ser justa perquè s’obri una finestra d’oportunitats per democratizar en millors condicions l’energia”.

Així doncs, la trobada de propostes ha marcat com a horitzó 2030 agilitzar polítiques verdes que ens ajuden a democratitzar amb millors condicions, i d’una forma més justa, l’energia i el futur de la transició ecològica, per tal de construir conjuntament el model energètic més just i sostenible per al territori i les comarques de Castelló. A més, durant la trobada de propostes també s’ha posat de manifest la necessitat d’aturar projectes com la MAT i la MAGDA, així com seguir estratègies definides per a l’ordenació del territori i per un model d’autosuficiència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any