El regidor de Plurilingüisme i Foment del Valencià, Francesc Mezquita, ha participat en la reunió de la Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians com a representant de l’Ajuntament de Castelló. El consistori ha passat a formar part per primera vegada de l’ens i Mezquita ha valorat “molt positivament” aquesta fita, ja que “obre la porta a la realització d’accions de suport a la llengua des de molts més àmbits i amb molta més capacitat”.

Tant és així que el regidor ha marcat com a primers objectius l’impuls de campanyes “que extralimiten els àmbit educatius i ens permeten arribar, per exemple, al comerç de proximitat, un sector que promocionarem mitjançant l’ús de la llengua”. Aquestes accions poden arribar també a la indústria i als àmbits empresarials, gràcies “a la col·laboració entre diverses administracions que en facilita el fet de formar part d’aquesta xarxa”. De fet, Castelló s’integrarà a la comissió sobre innovació en polítiques lingüístiques, una òrgan “que ens permetrà tant aportar i compartir allò que fem com enriquir el nostre projectes amb iniciatives d’altres municipis o entitats, gràcies al treball en xarxa”

La participació de l’Ajuntament de Castelló en la Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians permet al consistori accedir a recursos per a l’oficina de promoció del valencià. A banda, també permet generar sinergies entres les institucions que hi participen, entre les quals s’hi troba la Diputació de València, 51 ajuntaments d’arreu del territori valencià, les mancomunitats de la Ribera Alta i la Safor, i les Universitats d’Alacant, de València, la Jaume I de Castelló, la Miguel Hernández i la Politècnica de València.

La Generalitat Valenciana, mitjançant la Conselleria d’Educació i la Direcció General de Política Lingüística, impulsa i coordina les accions per promocionar la llengua en les diferents institucions públiques. Així, tal i com marca la Llei d’ús i ensenyament del valencià, el govern valencià assumeix la direcció tècnica i la coordinació respecte a l’ús de la llengua arreu del territori i entre les diferents administracions, prenent les mesures pertinents per a l’extensió del valencià.

A més a més, els ajuntaments valencians així com les Universitats públiques i altres institucions han anat creant, durant els darrers 40 anys, oficines per a la promoció i la normalització del valencià en l’àmbit institucional i social. La Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians esdevé l’espai de treball comú a favor d’aquest procés de normalització lingüística.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.