Castelló presenta en Cevisama el seu projecte de embelliment urbà a través de la ceràmica

  • Enric Porcar i Rafa Simó mostren en la fira rajoles amb valors esportius i ‘samboris’ de la Romeria fets per Kukuxumusu

VilaWeb
Redacció
04.02.2016 - 16:37

 

El regidor d’Esports, Enric Porcar, i el d’Ordenació del Territori, Rafa Simó, han presentat a la Fira Cevisama el projecte de embelliment de l’entorn urbà mitjançant la utilització de materials ceràmics. Aquest projecte ja s’ha concretat amb l’engegada de dues iniciatives.

Així, d’una banda a través de la campanya ‘Un esport, un valor’, s’han instal·lat rajoles ceràmiques de grans dimensions amb il·lustracions que representen els valors de l’esport a l’entrada de les instal·lacions esportives de la ciutat i llocs on habitualment es practica esport.

La campanya destaca deu valors intrínsecs a l’esport i cada rajola representa un d’ells: cooperació, superació, perseverança, honestedat, solidaritat, respecte, il·lusió, compromís, diversió i tolerància. Cada valor ha sigut associat a un esport diferent i serà instal·lat en aquells llocs on més es practique.

Sobre aquest tema, el regidor ha volgut destacar que, “a més de la faceta de embelliment de la ciutat, es tracta d’un projecte que també té un vessant educador, que enllaça amb la visió de ciutat educadora que volem transmetre i aconseguir des de l’equip de govern”.

Així, la cooperació s’ha associat al ciclisme amb dues figures pujades en un tàndem i seran dues rajoles les que s’instal·laran en la Ronda Est en l’encreuament amb el carril bici de Benicàssim i en el carril bici de la Carretera de Borriol.

La superació s’ha associat amb la natació i s’instal·laran en l’entrada de les piscines de Castàlia i Salera. La perseverança s’ha associat amb la gimnàstica i s’instal·larà en la porta del poliesportiu del complex ‘Chencho’ i en la porta de l’Emilio Fabregat. Per la seua banda, l’honestedat s’ha associat amb la ‘pilota valenciana’ i s’instal·larà a l’entrada del trinquet del Sindical.

La solidaritat, associada a l’atletisme, s’instal·larà en les portes del Gaetà Huguet i en l’encreuament de la ronda est amb l’avinguda Germans Bou. El respecte està representat amb el judo, i s’instal·larà en la porta d’accés a les instal·lacions del complex ‘Chencho’ i en l’entrada d’esportistes del pavelló Ciutat de Castelló. La il·lusió, per la seua banda, s’ha representat a través del tennis i lluirà en la porta est del Sindical.
El bàsquet representa el valor del compromís, i s’instal·laran dues rajoles amb aquesta il·lustració en la porta d’espectadors del pavelló Ciutat de Castelló i en Grapa. La diversió ve representada pel voley, el seu lloc serà el Pablo Herrera del Grau i la Ciutat Esportiva. Finalment, estarà la tolerància, representada a través del futbol i les rajoles sobre aquest esport lluiran en l’estadi Javier Marquina del Grau, en els camps de Gran Via i dos més en l’estadi Castàlia.

A més, Porcar i Simó també han presentat la realització de sis samboris realitzats amb peces ceràmiques i que al·ludeixen a la Romeria de la Magdalena a través de dibuixos realitzats per la famosa empresa de disseny Kukuxumusu. Es tracta d’una composició de City-Lab en la qual es reuneixen tres conceptes molt importants: la tradició, la tecnologia i la cultura.

Així, Porcar ha explicat que “hem utilitzat un dels jocs més tradicionals de la nostra terra, el sambori, que fa que els xiquets i xiquetes interactuen entre ells, es divertisquen i facen esport; i hem escollit un dels moments més emocionants de les nostres festes fundacionals com és la Romeria de les Canyes de les festes de la Magdalena, un dels nostres elements culturals per excel·lència”.

Per la seua banda, Simó ha manifestat que “la tradició i la cultura s’uneixen a la tecnologia, utilitzant les últimes tècniques de decoració digital sobre taulell porcelànic, el cor de la nostra indústria, de 12 mm d’espessor i decorat amb l’última tècnica digital i amb tractament antilliscant”.

Els samboris estan formats per 10 peces ceràmiques que representen: la Plaça Major, la Cocatedral de Santa María, la plaça María Agustina, el Primer Molí, el Segon Molí, el pont sobre el Riu Sec, la trobada de la Romeria amb els romers del Grau, l’ermita de Sant Roc i, finalment, l’ermita de la Magdalena.

Aquests samboris s’han instal·lat en sis places, una de cada districte de la ciutat: Grau, front Casal Jove; Nord, plaça Primer Molí; Centre, plaça Escoles Pies; Oest, en el parc de la UJI; Est, plaça Doctor Marañón i Sud, plaça Pintor Porcar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any