Castelló per la Llengua recorda al govern municipal que la normalització del topònim és un acord de legislatura

  • La plataforma considera que les demandes d'unanimitat són inviables amb el PP i Ciudadanos, encabotats en arraconar el valencià

VilaWeb
Redacció
16.02.2018 - 09:33

La plataforma unitària Castelló per la Llengua està integrada per Acció Cultural del País Valencià, ACV Tirant lo Blanc, AMPAs per la pública CS, Botafocs, Castelló en moviment, CCOO-PV Comarques Nord, Centre Excursionista de Castelló, CGT, Col·lectiu de la Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura, Compromís per Castelló, Conlloga – Muixeranga de Castelló, El Camí, El Pont. Cooperativa de lletres, Endavant, ERPV, Escola Valenciana-Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, Esquerra Independentista de la Plana, EUPV, Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, Joves País Valencià – Compromís, Moviment de Renovació Pedagògica – Castelló, Muixeranga de la Plana, Plataforma per la Llengua, PSPV, Renaix!, SEPC i STEPV.

I, davant dels fets relacionats amb la declaració del nom Castelló com a únic oficial de la ciutat, Castelló per la Llengua “demana al govern municipal que mantinga la proposta de normalització del topònim de la ciutat en valencià, seguint les recomanacions de la comissió d’experts. Així, l’entitat considera que les demandes d’unanimitat per part del PSPV-PSOE són inviables, amb dos partits del consistori -PP i Ciudadanos- encabotats en perseguir i arraconar el valencià en totes les iniciatives de caràcter lingüístic. Castelló per la Llengua recorda que la normalització del topònim és un acord de legislatura que l’entitat manté amb el govern municipal, entre d’altres projectes, per reviscolar l’ús de la llengua a la ciutat.

Castelló per la Llengua manifesta la seua preocupació per les declaracions de l’alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco, qui demana «unanimitat» per tirar endavant la proposta de normalització del topònim de la ciutat. El Partit Popular i Ciudadanos «mai donaran suport a la iniciativa perquè menyspreen reiteradament el valencià», defén la plataforma.

L’entitat recorda que el PSPV-PSOE forma part de la coordinadora i que els acords s’han pres col·lectivament i amb el vist-i-plau de la formació. A més, el programa electoral del partit inclou en el seu apartat 47.1 complir el Reglament Municipal d’Ús del Valencià; document que especifica, en el seu article 6é, que l’Ajuntament elevarà proposta al Consell per tal que tots els topònims tinguen forma oficial valenciana.

Així mateix, Castelló per la Llengua vol destacar que l’informe d’experts és «inqüestionable i inapel·lable», redactat per estudiosos de la matèria que coneixen amb profunditat la història de la nostra ciutat. En aquest sentit, l’entitat recorda que més del 80% dels ajuntaments de l’àrea valencianoparlant ja disposen del topònim únicament en valencià, segons dades de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL); sent Benlloc la localitat més pròxima que més recentment ha dut a terme el canvi.

Per aquestes raons, Castelló per la Llengua demana al govern municipal i als partits que li donen suport que mantinguen la proposta de normalització del topònim de la ciutat i la facen possible durant el plenari previst, del 22 de febrer”.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any