L’Ajuntament de Castelló solicitará 17,5 milions d’euros per a la implantació de projectes de mobilitat sostenible i reducció d’emissions a la ciutat cofinançats al 90% per Europa, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que canalitza els fons europeus Next Generation.
La Junta de Govern Local ha donat llum verda aquesta setmana a la presentació de la convocatòria, per la qual Castelló opta a dues noves línies de fons europeus; per a la implantació d’una Zona de Baixes Emissions (ZBE) i per a la transformació digital i sostenible del transport urbà. “Noves iniciatives que tenen com a objectiu la reducció d’emissions de CO2 degudes al trànsit rodat, la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat i el foment d’una mobilitat activa, sostenible, saludable i segura”, ha explicat l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. “Són projectes que volem impulsar de nou de la mà d’Europa per a avançar en la transformació de Castelló i, en el cas de la Zona de Baixes Emissions, anticipar-nos així al compliment de la llei estatal de canvi climàtic que obliga als municipis de més de 50.000 habitants a crear aquestes zones abans de 2023”, ha apuntat Marco.
La implantació de la Zona de Baixes Emissions en el centre de la ciutat té un pressupost de 10,5 milions d’euros, del qual serà finançat pels fons europeus l’import de 7,8 milions (el 90%, exclòs l’IVA), sent l’aportació municipal de 2,7 milions (10% restant del pressupost més el 21% del total de la sol·licitud en concepte d’IVA).
La implantació de la ZBE inclou un canvi modal en l’entorn urbà, amb l’adequació de carrers de la zona centre a plataforma única i accions que reduïsquen les emissions i la contaminació acústica, amb l’increment de l’espai per al vianant, el foment de la circulació de bicicletes i vehicles de mobilitat personal, la reducció del trànsit rodat, l’increment de l’espai verd, el reaprofitament de l’aigua o la millora de la qualitat lumínica.
Respecte a l’altra nova línia de fons europeus per a la transformació digital i sostenible del transport urbà, està valorada en 7 milions d’euros. La quantitat subvencionable per Europa és de 5,2 milions d’euros (el 90%), mentre que l’Ajuntament assumeix 1,8 milions (el 10% restant més l’IVA).
Inclou actuacions destinades a la transformació de la mobilitat i dissuasives de la utilització del vehicle privat en entorns urbans, com l’adequació d’aparcaments dissuasius. En aquesta mateixa convocatòria també està inclosa l’execució del camí per als vianants i el carril bici de la ribera del Riu Sec en la zona de Crémor, emmarcat en el pla especial per a la posada en valor de l’entorn del riu.
Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.