El ple de l’Ajuntament de Castelló ha aprovat per unanimitat una declaració institucional que insta la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a concretar oficialment la data en què preveu l’aprovació de l’acreditació de l’Hospital General Universitari de Castelló perquè puga prendre les mesures necessàries per a la posada en marxa de la unitat de trasplantament renal. La corporació també ha reiterat a través d’aquesta declaració, el suport a Alcer Castalia en la seua reivindicació de més infraestructures sanitàries per a fer front a les malalties renals.
L’alcaldessa, Amparo Marco, ha destacat el suport unànime del ple a aquesta declaració presentada per l’equip de govern, “que demostra el compromís amb la sanitat i amb la millora de l’atenció als nostres veïns i veïnes”. “Fem costat a l’associació en la seua reivindicació perquè la província també puga disposar d’una unitat de trasplantaments renals perquè és una demanda legítima i que suposaria un gran avanç en la qualitat de vida dels malalts renals”, ha assegurat. “L’Ajuntament dóna suport des de fa anys el treball d’Alcer Castalia per a visibilitzar la insuficiència renal crònica i sensibilitzar a la societat per a augmentar les donacions d’òrgans i amb aquesta declaració que aprovem hui busquem millorar l’atenció als afectats i que la província dispose, com la resta de províncies de la Comunitat, d’una unitat de trasplantaments”, ha reiterat Marco.
Per part seua, el segon tinent d’alcaldia, Ignasi Garcia, ha assegurat que “l’Hospital General Universitari de Castelló necessita una unitat de trasplantament de manera urgent perquè les persones malaltes de les comarques del nord no poden permetre’s que no hi haja un centre en Castelló”. L’edil ha recordat que “negar-nos aquests serveis tan necessaris per a acumular-los a València és un error que pot tindre conseqüències molt greus per a la salut de les persones” i ha incidit en què “la Conselleria de Sanitat és a temps de rectificar i esperem que ho faça i puguem disposar d’aquest servei vital per a Castelló”.
“Des de l’Acord de Fadrell considerem que la cobertura sanitària ha de reforçar-se per a garantir una atenció universal i de qualitat després dels anys de retallades del PP. Per això donem suport a la petició de l’associació Alcer de sol·licitar al Consell que autoritze l’Hospital General la realització de trasplantaments renals, per a evitar així el desplaçament dels castellonencs a València i reduir les llistes d’espera”, ha subratllat el tercer tinent d’alcaldia, Fernando Navarro.
La declaració institucional recalca que l’any 2020 es van realitzar més de 230 trasplantaments renals en la Comunitat Valenciana i que, des del col·lectiu de persones amb malaltia renal crònica de la província de Castelló, representada per Alcer Castalia, s’ha vingut reclamant de manera insistent en els últims anys la posada en marxa d’una unitat de trasplantament renal a l’Hospital General Universitari. A més, es destaca que Espanya lidera els indicadors de donació d’òrgans a nivell mundial, amb 49,6 donants per milió d’habitants i any. En el cas de la Comunitat, la ràtio de donació és superior a la mitjana espanyola i encara major en el cas de la província de Castelló, amb una ràtio de 64 donacions per milió d’habitants. Només a l’Hospital General, en 2020, i malgrat la interrupció de l’activitat de trasplantaments entre febrer i juliol, la cadència es va mantindre en termes generals i en 2021 ha iniciat amb un fort ritme de creixement.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.