L’Ajuntament de Castelló ha inspeccionat 188 solars des de la posada en marxa d’un servei específic per a aquesta finalitat el passat estiu. Després de l’emissió de l’informe tècnic i la remissió del decret que requereix la neteja, el consistori dona un mes de marge al o la titular del terreny per a adequar-lo. En cas de no fer-ho, serà el mateix Ajuntament qui realitzarà les tasques de manteniment i carregarà el cost.

El regidor de Neteja i Sanitat, Ignasi Garcia, ha assenyalat que “des de maig, l’ajuntament està sent implacable i ha demanat als i les responsables de les parcel·les la seua neteja”. El consistori ha començat per les zones urbanes, tot i que Garcia ha garantit que “farem tots els esforços per tal d’arribar a tot el terme municipal i mantindre’l en unes condicions òptimes”.

L’edil també ha recordat que “l’abandonament dels solars de la ciutat és un dels principals problemes que tenim” i, per això “s’ha de combatre amb polítiques que ajuden a regenerar el territori i mantenir nets els terrenys”. En eixe sentit, Garcia ha afirmat que “és imperatiu que els propietaris no els abandonen per a reduir el risc d’incendis, la proliferació de plagues i l’acumulació de brutícia”.

De les vora 200 inspeccions realitzades, el departament encarregat de vetllar pel manteniment dels solars ja ha emés 124 notificacions a les o els responsables per tal que adeqüen i condicionen els espais atenent a les indicacions del personal d’inspecció. El departament controla que les tasques es porten a terme. Si el titular no realitza les actuacions requerides i tampoc assumeix els costos dels treballs, l’administració pot, en última instància, embargar la propietat.

El consistori ha calendaritzat les actuacions a dur a terme en funció de l’època de l’any. Així, durant els mesos d’inici de curs escolar s’han prioritzat les zones properes als centres educatius i, amb l’arribada del bon temps, s’han intensificat a les zones amb més risc de proliferació de plagues d’insectes com els mosquits.

En eixe sentit, cal remarcar la importància del manteniment de les parcel·les ja per minimitzar el risc de plagues. A banda de la proliferació de mosquits o d’altres insectes, també hi ha la possibilitat de plagues de rossegadors. A més, l’abandonament dels solars pot agreujar el perill d’incendis forestals o causar problemes de contaminació del sòl.

Cal recordar que l’Ajuntament de Castelló també ha clausurat 51 abocadors incontrolats a la ciutat. El consistori ha col·locat cartells informatius en aquests “punts negres” per tal d’informar a la ciutadania sobre les bones pràctiques quant a la gestió dels residus i avisar de les possibles sancions en cas de l’incompliment de la normativa. Els serveis de l’Ajuntament, a més, poden passar a recollir les restes de poda, voluminosos o enderrocs de forma gratuïta, telefonant al 010. Així mateix, Castelló disposa de tres ecoparcs mòbils i un fixe, els horaris i ubicacions dels quals es poden consultar al web municipal.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.