Castelló injecta 11,5 milions de € en ajudes directes i indirectes per a reactivar la ciutat

  • Marco destaca que l'Ajuntament prepara el desplegament tècnic i administratiu per a impulsar els 5,5 milions del Pla Resistir

VilaWeb
Redacció
12.02.2021 - 15:56

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha posat en valor les ajudes directes i indirectes posades en marxa per l’Ajuntament de Castelló per a pal·liar els efectes socials i econòmics de la covid-19 a la ciutat, per valor de 11,5 milions d’euros, que demostren els esforços realitzats per l’administració municipal per a contribuir a la recuperació de la ciutat. Una reactivació a la qual ara se sumaran altres 5,5 milions del Pla Resistir, per als quals l’Ajuntament ja està preparant el desplegament tècnic i administratiu amb l’objectiu que arriben com més prompte millor a la ciutadania.

“L’Ajuntament de Castelló ha estat al costat dels sectors més afectats per la pandèmia des del primer moment, mantenint reunions i escoltant les seues necessitats, i els 11,5 milions activats en ajudes directes i indirectes, amb l’aplicació de mesures fiscals i l’impuls a accions que fomenten la generació de llocs de treball, són un clar exemple”, ha recalcat Marco. Al detall, aquests 11,5 milions d’euros d’ajudes municipals directes i indirectes, es desglossen en 3,5 milions d’emergència social (un 54% més que en 2019); 1,4 milions en ajudes directes al comerç minorista, autònoms, microempreses i petites empreses titulars de comerços, bars, cafeteries, restaurants i locals d’oci nocturn; 1,5 milions del Pla d’Inversions de Reactivació econòmica i social (Pirecas); i 2,3 milions del Pla Contracta.

A més, cal afegir el milió d’euros que els castellonencs no han hagut de pagar per la rebaixa de l’IBI i altres 1,8 milions d’euros d’estalvi a les famílies, autònoms i pimes amb mesures fiscals; com l’anul·lació de la taxa de fems a activitats no essencials durant l’estat d’alarma, les suspensions de les taxes de cadires i terrasses, de llicències d’activitat, de mercats extraordinaris i de concessió de quioscos, a més de modificacions de les ordenances fiscals per a 2021, com la baixada del ICIO i les bonificacions de l’impost de vehicles.

L’alcaldessa, a més, ha abordat la situació epidemiològica a la ciutat i les mesures per a frenar la propagació del coronavirus a Castelló: “Entenem que les restriccions establides per les autoritats sanitàries són dures, però són necessàries per a frenar l’avanç de la pandèmia. Estem travessant la tercera ona i cal aconseguir que els nivells de contagi continuen baixant i que la pressió assistencial en centres de salut i hospitals es reduïsca”. En aquest sentit, ha especificat que les últimes mesures per a frenar la propagació de la covid-19 a la ciutat, han sigut més restrictives en aquest últim tram de la pandèmia, en plena tercera ona, però han demostrat ser efectives, ja que hi ha hagut un clar canvi de tendència a la baixa des que van entrar en vigor, a mitjan gener, fins ara. “Quan es van aprovar aquestes restriccions estàvem en tendència ascendent i es va aconseguir el pic màxim d’incidència acumulada a Castelló dues setmanes després: 1060, el 31 de gener. A partir d’aqueixes dues setmanes des de l’aplicació de les mesures, hem vist descendir a poc a poc els nivells de contagi, i hui mateix l’última dada publicada per la Conselleria de Sanitat és de 665 d’incidència acumulada a Castelló”, ha especificat l’alcaldessa.

L’alcaldessa també ha abordat la recent reunió amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, en la qual va traslladar els reptes de la ciutat i va reforçar l’aliança institucional per a afrontar reptes i impulsar projectes de ciutat que contribuïsquen al fet que l’Ajuntament siga motor per a rellançar Castelló després de la crisi sanitària. Sobre aquest tema, Marco ha reiterat l’oferiment d’espais municipals on realitzar vacunacions massives a la població i la disposició per a prestar com fins ara qualsevol altre tipus de col·laboració per a atendre les necessitats plantejades per les autoritats sanitàries.

Així mateix, la primera edila ha ressaltat la importància que la Generalitat contribuïsca a aprovar el Pla General “que ens ajudarà a recuperar la normalitat econòmica i serà pol d’atracció d’inversions i generador d’oportunitats, ajudant-nos a reactivar la ciutat després de la covid-19”. En aquesta línia, Marco ha recordat la preocupació traslladada al cap del Consell quant a sòl industrial, i la necessitat de recuperar a través de l’al·legació al Pla d’Acció Territorial (PAT) el sòl logístic que va ser reduït per la Declaració Ambiental Territorial i Estratègica (DATE).

Un altre dels assumptes als quals s’ha referit Marco, és la comissió mixta de patrimoni, que va acordar activar amb Puig com més prompte millor per a posar en comú el patrimoni i les necessitats de l’Ajuntament, la Generalitat i la Diputació amb l’objectiu d’impulsar els projectes que resulten prioritaris per a la ciutat, baix criteris de reciprocitat i col·laboració institucional.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any