Castelló inaugura una exposició que repassa la vida i obra de Carles Salvador

  • La mostra estarà oberta a la visita del públic fins al 8 de gener al Centre Municipal de Cultura

VilaWeb
Redacció
22.12.2015 - 11:26

 

El vicealcalde i regidor de Normalització Lingüística, Enric Nomdedéu, ha inaugurat al Centre Municipal de Cultura l’exposició ‘Carles Salvador i el seu temps’, una mostra que es podrà visitar fins al pròxim 8 de gener. L’exposició, dedicada a l’intel·lectual i escriptor valencià, recorre les diferents etapes que van marcar tant la vida personal com professional de Carles Salvador, el qual va ser mestre d’escola a Benassal i Benimaclet, i la trajectòria del qual va estar sempre arrelada a la seua terra i la societat d’aquesta.

La trajectòria de Salvador està perfectament reflectida en l’exhibició, ja que arreplega els tres aspectes fonamental de la seua vida: la llengua, l’educació i la terra. Així, ‘Carles Salvador i el seu temps’ mostra com aquest, en la seua tasca de mestre, va exercir els mètodes recomanats pels moviments de renovació pedagògica més moderns d’Europa perquè les escoles valencianes aprengueren, per exemple, la fauna, la flora, la història o la cultura més representativa del seu territori.

A més, Salvador es va convertir en un dels personatges més importants de la cultura de la seua època gràcies al seu treball com a articulista, poeta o novel·lista. També va aconseguir passar a la història com un dels grans personatges valencians gràcies a la seua estima pel valencià, que va fer fins i tot que fóra conegut com el polític de la llengua.

És a ell, i a Lluís Revest, a qui devem la redacció de les Normes del 32, una normativa bàsica, la seua ‘Gramàtica Valenciana’ o els cursos de llengua de Lo Rat Penat que, a més, van obrir camí a molts altres il·lustres valencians.

La mostra està dividida en set grans blocs, que conformen l’exposició: ‘La vida nova. Família, ciutat i Universitat’; ‘Mestre de Benassal. L’escola i el territori’; ‘La república de les lletres. L’escriptura: art i espectacle’; ‘València cabdal. La societat moderna: política, educació, llengua’; ‘La poesia valenciana en 1930. Els literats valencians i la modernitat’; ‘Mestre de Benimaclet. Ensenyar, escriure en temps difícils’ i ‘Les noves generacions. La llengua i la cultura contemporànies’.

Sens dubte, una recopilació de la vida i obra d’un referent en el valencianisme de principis del segle XX, sense qui seria impossible entendre la cultura i l’acció literària de l’època, juntament amb altres personatges com Emili Beüt, González Martí, Ferrer Pastor, Nicolau Primitiu o Sanchis Guarner.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any