La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Castelló ha aprovat aquest dijous sotmetre a consulta pública el nou pla d’emergència davant situacions de sequera de la xarxa de proveïment municipal, una actuació que ve determinada pel Pla Hidrològic Nacional i el pla contra la sequera de la demarcació del Xúquer per a previndre possibles períodes d’escassetat hídrica. Es tracta d’una previsió obligatòria per a municipis de més de 20.000 habitants. Ciutadans i associacions tenen ara 15 dies per a presentar les seues propostes o suggeriments.

És un document important per a l’adaptació a les conseqüències del canvi climàtic a Castelló. El Ministeri de Transició Ecològica ens adverteix que de cara a 2050 el 50% dels aqüífers estaran en una situació d’estrés hídric i la previsió de sequera ens obliga a fer aquest treball”, ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

El pla d’emergència estableix un protocol d’actuacions per a previndre situacions d’escassetat, garantir la disponibilitat d’aigua i minimitzar els efectes sobre l’estat ecològics dels recursos hídrics. Contempla quatre escenaris; normalitat, prealerta, alerta i emergència, que vénen determinades pel cabal d’entrada en els pantans d’Arenós i Sichar, que són indicadors de la situació dels aqüífers.

En l’actual situació de normalitat l’Ajuntament ja haurà de desenvolupar algunes mesures com la revisió de les infraestructures de distribució. “El consum d’aigua a Castelló és superior a la mitjana nacional i el pla ens obliga a estudiar què succeeix”, ha indicat el regidor de Transició Ecològica.

En el segon escenari de prealerta estableix la preparació d’actuacions de prevenció o sol·licitar als grans consumidors un pla d’ús eficient. En el tercer d’alerta fixa la possibilitat de penalitzacions per consums excessius o irresponsables o l’activació de reserves de pous ara inactius; i en el quart d’emergència, contempla la sol·licitud de transferència de drets d’aigua.

Castelló disposa de 12 punts d’aigües subterrànies i set depòsits, més tres pous de reserva ara inoperatius.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.