Aquesta setmana va tindre lloc la celebració del primer Consell municipal de Persones Majors de manera presencial des que es va activar l’estat d’alarma per la pandèmia de la covid-19. El Consell és un òrgan orientat a fomentar la participació de les associacions i entitats de majors en la vida municipal i la seua creació es remunta a 2018 després de l’elaboració del Pla d’Acció de Castelló, Ciutat Amigable amb les Persones Majors. La sessió es va celebrar dimecres passat en el Menador.

La regidora de Gent Gran, Isabel Granero, ha destacat la satisfacció per recuperar aquest fòrum de manera presencial, complint amb totes les mesures de precaució enfront de la covid-19 i en un moment en el qual el 85% de les persones majors en la Comunitat Valenciana ja han rebut la pauta completa de la vacuna, segons les dades del Ministeri de Sanitat. No obstant això, ha demanat continuar mantenint la prudència davant el repunt de casos registrats en les últimes setmanes.

“Ha sigut un any especialment dur per a les persones majors, sobretot en els primers mesos de la pandèmia”, ha manifestat Granero. La regidora ha destacat que s’ha tractat d’una “sessió de retrobaments en el qual hem fet balanç d’aquest últim any i anunciat noves accions”. Així, en el Consell es va presentar l’informe d’actuacions realitzades amb les persones majors durant el període de pandèmia que s’inicia amb la suspensió de les activitats i tallers en els centres de majors i el tancament dels centres el 10 de març de 2019 (dies abans que es decretara l’estat d’alarma).

En les setmanes següents, es va posar en marxa un Servei d’Emergència Social enfront de la covid-19 per a ampliar l’atenció en els seus domicilis a les persones majors que el necessitaren i la derivació d’altres serveis al format virtual o per via telefònica com, per exemple, el servei d’assistència psicològica. Cal recordar que l’Ajuntament va duplicar les hores d’aquest servei per a garantir l’atenció durant el confinament i atendre a totes aquelles persones majors que el requeriren. El març passat es reobrien els centres de Persones Majors en els termes i condicions establides per la Generalitat.

“Una desescalada segura que ens ha permés reprendre la presencialitat també en aquest òrgan que és el fòrum d’intercanvi en el qual les associacions i entitats de majors proposen i en el qual abordem les polítiques i futures accions encaminades a millorar la seua qualitat de vida”, ha dit Granero.

En aquest sentit, en el Consell es va informar sobre la nova convocatòria municipal de subvencions a associacions de gent gran amb una partida de 30.000 euros a la qual podran acollir-se a partir de setembre. També es va informar dels nous pressupostos per a 2021 que recull un increment de 30.000 euros.

El Consell Municipal de les Persones Majors de Castelló està integrat per representants de les associacions de gent gran de la ciutat, dels Centres Especialitzats d’Atenció a les Persones Majors (CEAM), i dels diferents grups polítics que integren la corporació municipal. En total, són 42 les persones que componen el Consell.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.