Castelló celebra el Dia Internacional dels Museus amb quatre jornades d’activitats culturals

  • La Regidoria de Cultura col·labora amb l'Institut Valencià de Cultura i la Diputació de Castelló en una programació amb propostes gratuïtes i per a tots els públics

VilaWeb
Redacció
28.10.2020 - 16:52

A causa de la crisi de la COVID-19, la comunitat museística internacional va haver d’ajornar els actes presencials pel Dia dels Museus, que se celebra el 18 de maig de cada any. Les activitats es reprenen ara a la tardor, entre el 13 i el 16 de novembre, per a fer-les coincidir amb el 16 de novembre, dia commemoratiu del 74é aniversari del Consell Internacional de Museus (ICOM).

Per a commemorar aquesta efemèride, l’Institut Valencià de Cultura, la Diputació de Castelló s’han unit a la Regidoria de Cultura de Castelló per a organitzar el DIMCAS (Dia Internacional dels Museus de Castelló), en la presentació del qual ha participat la titular municipal de Cultura, Verònica Ruiz. Les tres institucions posen els seus museus i centres expositius a disposició de la ciutadania per a mostrar la ciutat com una icona de l’art i la cultura.

Seran quatre intenses jornades culturals de museus i d’espais que tenen com a objectiu ser un oasi d’art i mostrar la consciència social i cultural que la ciutat té durant tot l’any. Sota el lema M, el Dia Internacional dels Museus d’enguany pretén empoderar la diversitat i la inclusió en les institucions culturals, és a dir, convertir-se en un punt de trobada per a celebrar la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus, així com per a promoure eines que identifiquen i superen els prejudicisobre allò que els museus mostren i les històries que conten.

Els actes organitzats es divideixen entre sis espais de Castelló: MBAC (Museu de Belles Arts de Castelló), EACC (Espai d’Art Contemporani de Castelló), MUCC (Museu de la Ciutat de Castelló), MACVAC (Museu de Vilafamés), Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló i DIPCAS: Espai Cultural Obert Les Aules.

En aquests centres s’han organitzat activitats per a tots els públics, des d’exposicions, espais de debat i reflexió o visites guiades, familiars i teatralitzades fins a tallers infantils o workshops, que versen sobre art, dansa, teatre, poesia o música i que guarden l’element comú de posar l’èmfasi en la diversitat. Algunes d’aquestes exposicions incideixen en col·lectius que l’art ha tractat de forma marginal. Molts dels esdeveniments requereixen cita prèvia i inscriure’s en l’activitat per a controlar l’aforament.

Tota la programació del DIMCAS està disponible en el web www.dimcas.com.

Dia Internacional dels Museus

Des de 1977 ICOM organitza cada any el Dia Internacional dels Museus, un moment excepcional per a la comunitat museística internacional. L’objectiu del Dia Internacional dels Museus (DIM) és conscienciar sobre el fet que els museus són un important mitjà per a l’intercanvi cultural i l’enriquiment de les cultures, així com per al desenvolupament de la comprensió mútua, de la col·laboració i de la pau entre els pobles.

Organitzats cada 18 de maig o al voltant d’eixa data des de fa més de 40 anys, els esdeveniments i activitats planejats per a celebrar el DIM poden durar un dia, un cap de setmana o inclús tota una setmana. Cada vegada són més els museus de tot el món que participen en aquesta celebració mundial: l’any passat van ser 37.000 museus els que van prendre part en l’esdeveniment en 158 països i territoris.

L’objectiu del Dia Internacional dels Museus no és un altre que posar aquests en valor, ja que són centre d’intercanvi cultural i d’enriquiment de les persones, així com el desenvolupament de la comprensió mútua, la col·laboració i la pau entre els pobles. Aquest dia s’engloba dins de les activitats que realitza ICOM.

ICOM

ICOM és l’organització internacional de museus i professionals dels museus que té com a finalitat investigar, perpetuar, perennitzar i transmetre a la societat el patrimoni cultural i natural mundial, present i futur, tangible i intangible. Està formada per 44.686 membres, 138 països, 118 comités nacionals i 32 comités internacionals.

Es tracta d’una associació de membres i una organització no governamental que estableix estàndards professionals i ètics per a les activitats dels museus. Com a fòrum d’experts, fa recomanacions sobre qüestions relacionades amb el patrimoni cultural, promou la creació de capacitats i avança en el coneixement. ICOM és la veu dels professionals dels museus en l’escenari internacional i augmenta la consciència cultural pública a través de xarxes mundials i programes de cooperació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any