Castelló adjudica la redacció del projecte i l’obra de reforma de la plaça de la Pau amb fons europeus

  • L'actuació, amb 834.000 euros d'inversió, garantirà l'accessibilitat de l'espai, fomentarà els desplaçaments sostenibles i prioritzarà al vianant

VilaWeb
Redacció
31.03.2022 - 13:39
L’Ajuntament de Castelló ha aprovat aquest dijous en la Junta de Govern Local l’adjudicació de la redacció del projecte i l’execució de les obres de remodelació de la plaça de la Pau amb fons europeus. Amb un pressupost de 834.357 euros, l’actuació serà executada per Pavasal Empresa Constructora S.L. en un termini de deu mesos a partir de la presentació del projecte.

L’adequació i remodelació de la plaça de la Pau és una de les quinze operacions impulsades a Castelló gràcies al cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i de l’Ajuntament. L’alcaldessa, Amparo Marco, ha destacat que amb aquest projecte “la plaça de la Pau serà més verda, més accessible, humana i europea”, perquè en la línia del que marca Brussel·les per a aconseguir la petjada de carboni zero en 2050, i igual que estan fent les ciutats de més de 50.000 habitants, “reduir els nivells de contaminació acústica i de l’aire, fomentar els desplaçaments sostenibles, blindar l’accessibilitat suprimint les barreres arquitectòniques i facilitar la lliure circulació de les persones en condicions de seguretat, accessibilitat i comoditat”.

Després de la remodelació es limitarà a un únic carril, enfront dels dos actuals, el pas de vehicles en el tram de calçada que connecta el carrer Herrero amb el carrer Major. En l’espai que ara ocupa aquest segon vial es construirà un nou carril bici que connectarà l’eix entre Herrero i la plaça de la Pau amb Gasset.

L’accessibilitat s’incrementarà gràcies a la substitució de les actuals jardineres elevades, que tanquen la plaça i obstaculitzen el trànsit de persones, per altres integrades en el paviment i anivellades a la superfície, sense reduir les zones verdes.

La rehabilitació implementarà en aquest cèntric i emblemàtic espai un disseny més obert, amb un ampli protagonisme de la ceràmica, que s’utilitzarà per a renovar el paviment i injectarà uniformitat estètica a la plaça i els seus voltants.

La renovada plaça de la Pau prevé incorporar elements per a sumar atractiu i funcionalitat com una font tipus guèiser. També se situaran jardins verticals, es milloraran les zones de descans i la il·luminació i es preveu un sistema de drenatge sostenible.

La plaça de la Pau se situa en ple nucli urbà i en un enclavament privilegiat junt a un de els accessos principals a el centre: contigua al carrer Herrero i a les portes del carrer Major, envoltada de comerços, bancs, locals d’hostaleria i annexa al traçat del TRAM. El seu element més singular és el quiosc de disseny modernista que la corona, emplaçat enfront del Teatre Principal de finals del segle XIX.

Cal recordar que tant l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, com el regidor d’Urbanisme, José Luis López, i altres regidors de l’equip de govern, han realitzat una ronda de reunions amb diversos col·lectius de la zona, com l’Associació de Veïns Raval de la Trinitat, els responsables del quiosc o la mateixa Junta de Districte Centre, entre altres, per a abordar l’avantprojecte de reforma de la plaça de la Pau, amb l’objectiu de recollir propostes i necessitats i tindre-les en compte en el projecte definitiu de remodelació. Unes trobades en les quals es van traslladar les línies generals de l’avantprojecte i es van recollir suggeriments. L’objectiu és dialogar amb els veïns i veïnes, col·lectius i altres agents perquè el projecte siga participatiu i tinga en compte en la mesura que siga possible les seues propostes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any