Castelló celebra Sant Valentín ballant per a exigir la fi de la violència contra les dones

  • La regidora d'Igualtat, Ali Brancal, presenta la iniciativa ‘One Billion Rising’ en la qual participa gent de més de 200 països

VilaWeb
Redacció
10.02.2016 - 10:56

 

La regidora d’Igualtat, Ali Brancal, ha presentat en roda de premsa una iniciativa que pretén exigir la fi de la violència contra la dona. Es tracta de la celebració, diumenge que ve 14 de febrer, de la campanya ‘One Billion Rising’ (Aconseguint mil milions), “un moviment mundial, una iniciativa que es realitza des de 2012 a tot el món i que pretén posar fi a la violació i la violència sexual contra les dones”, ha explicat Brancal. A través de la iniciativa, gent de més de 200 països a tot el món ballaran la mateixa coreografia a la mateixa hora. A Castelló es realitzarà a les 12.00 hores en el Parc Ribalta.

El nom de la iniciativa ve donat per “una estadística de l’ONU que diu que una de cada tres dones serà colpejada o violada al llarg de la seua vida en el món, la qual cosa suposa al voltant de més de mil milions de dones en el territori mundial, una xifra que produeix esgarrifances”.

La iniciativa a Castelló compta amb la col·laboració entre la Regidoria d’Igualtat, el Servei d’Igualtat d’Oportunitats de Dones i Homes (SIO), la Unitat de Violència de Gènere de la Subdelegació del Govern i l’IES Ribalta.

Per la seua banda, Paloma Hernández, cap de la Unitat contra la Violència sobre la Dona de la Subdelegació del Govern de Castelló ha manifestat que “hem detectat que s’ha produït un increment de les denúncies de maltractaments per part de dones menors de 18 anys en l’últim any a la Comunitat Valenciana, una dada que, a més, s’està produint en tota Espanya. Açò ens fa preocupar-nos seriosament pel que està passant en el món adolescent. Per açò decidim sumar-nos a aquesta iniciativa, molt orientada al públic jove i adolescent”.

Des de l’Institut Ribalta, els seus professors han aclarit que “en l’institut hem començat a detectar comportaments o actituds en les xiquetes que ens estaven començant a preocupar i ens vam voler unir a aquesta activitat perquè considerem que la violència de gènere s’ha de prevenir com més prompte millor, en l’adolescència. Des de l’institut hem realitzat un tutorial perquè tothom aprenga a ballar la coreografia i se sume al nostre lema ‘Ballem per a viure sense violència de gènere’”.

Per la seua banda, Reyes Santamaría, del SIO de l’Ajuntament de Castelló ha afegit que es tracta d’una proposta molt interessant que té dos propòsits: un de denúncia que “pretén visualitzar que homes i dones no tenim les mateixes llibertats i està bé que els joves ho sàpien i vegen què han de fer per a corregir açò” i una altra d’alegria i apoderament que reclama que “els nostres cossos i la nostra vida mereixen un respecte i ho celebrem ballant, gaudint aqueixa alegria de ser valentes, boniques, estupendes, i no menys estupendes que ells, els homes”.

Santamaría també ha aclarit que “el centre del nostre propòsit és el canvi de consciència, perquè no oblidem que la violència està radicada en valors i creences que estan socialment normalitzades i que parlen d’una relació desproporcionada i de poder dels homes sobre les dones”.

Reyes Santamaría ha fet també un repàs d’aquelles activitats dutes a terme per part del SIO amb el públic jove. Així, “hem realitzat tallers per a aprendre a identificar la violència de gènere perquè el principal problema que ens trobem és que els joves no saben què és violència de gènere perquè aquesta es normalitza, es minimitza i s’embolica en la idea de l’amor romàntic”. Aquests tallers, impartits en vuit centres de Primària i en vuit IES, un total de 36 aules que en 72 sessions han arribat a més d’1.000 alumnes.

A més, durant enguany s’han augmentat les estratègies, oferint cursos de formació de professorat “perquè és necessari que algú arreplegue el testimoni en els col·legis i que faça un seguiment continuat en totes les activitats del curs escolar”; aquests cursos estan homologats pel CEFIRE. També s’imparteixen cursos per a AMPEs que ajuden a detectar, per part de pares i mares, comportaments anòmals en adolescents que siguen susceptibles de revisió. Finalment, també existeix la possibilitat d’establir un vincle ràpid de comunicació amb les adolescents a través del correu electrònic estapassant@gmail.com on les xiques poden fer la seua consulta sobre si un comportament del xic pot generar una alarma sobre violència de gènere.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any