Aquest dissabte, 12 de gener, s’acompliran exactament 313 anys de la destrucció i incendi de Vila-real per les tropes de Felip de Borbó, en el context de la Guerra de Successió, quan els i les vila-realenques van decidir mantenir la seua fidelitat a la causa de Carles III de València i a la defensa dels seus furs i llibertats. Aquest episodi, que va costar la vida a prop d’un 10% de la població que tenia llavors la vila, és recordat i commemorat per Acció Cultural del País Valencià i l’associació Socarrats, en un acte que du celebrant-se ja 26 anys de manera ininterrompuda i que, des de fa vuit, compta amb el suport del consistori vila-realenc, concretament de la seua Regidoria de Tradicions.

És per això que el passat dimarts va tenir lloc a l’ajuntament de la localitat una roda de premsa en la qual van participar el regidor Santi Cortells, el delegat d’Acció Cultural a Castelló, Antoni Royo, i el president de Socarrats, Fermí Font, i en la qual van donar a conèixer els actes que es durant a terme el proper dissabte.

Així, la Marxa Cívica eixirà a les 19 hores del local de Socarrats, al carrer Sarthou, i recorrerà els carrers del Cedre, Pere III, Major Sant Jaume, plaça Major i Major Sant Domènec, fins arribar a la Torre Motxa, on es faran les ofrenes habituals i es pronunciaran els parlaments corresponents per part de les entitats convocants. En aquesta Marxa participaran, com ja és habitual, els Micalets del Regne de València, que faran les salves d’homenatge als vila-realencs morts a l’antiga Porta de Castelló, per on van entrar les tropes borbòniques, a la plaça Major i davant de la Torre Motxa. Enguany, a més, per primera vegada, la portadora del Penó de la Conquesta, serà una dona, Roser Chorba.