Més de 40 persones s’inscriuen en la primera comunitat energètica de Castelló

  • Transició Ecològica avança en l'impuls que permet consums compartits a través d'una instal·lació fotovoltaica

VilaWeb

Redacció

20.04.2022 - 18:31

El projecte de primera comunitat energètica local que promou la Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló ha rebut l’interés per a integrar-la de 43 persones. Aquest dimecres s’ha celebrat la segona jornada informativa en la qual s’han configurat els criteris de repartiment de l’energia i les quotes de les diferents formes d’associat. Aquesta figura utilitzarà la modalitat d’autoconsum compartit per a fer el repartiment als socis que es troben en 500 metres a la redona d’un punt de generació col·lectiu d’energia renovable.

Des de la Regidoria, amb el suport de Sapiens Energia, acompanyem i assessorem les persones i pimes interessades a constituir una comunitat energètica local. Aquesta figura, que recull el reial decret de 2020 en matèria d’energia, permet la gestió de la seua pròpia energia als integrants, amb estalvis mitjans en la factura d’un 20 i un 40%. Una forma per a reduir la pobresa energètica i incidir en la lluita contra el canvi climàtic”, ha destacat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

El projecte que impulsa la Regidoria de Transició Ecològica contempla l’organització de tres jornades ciutadanes. El 6 d’abril va tindre lloc la presentació de la iniciativa. Aquest dimecres, Sapiens Energia ha presentat les opcions per a la configuració interna de la comunitat i els passos a seguir per a crear la comunitat energètica. La tercera serà el 27 d’abril, a les 18.30 hores en l’edifici de Quatre Cantons, on s’haurà facilitat l’esborrany d’Estatuts als interessats perquè en la sessió puguen presentar les observacions que consideren oportunes.

Aquesta proposta ajudarà els veïns i veïnes de Castelló a constituir la primera comunitat i aspira a ser un revulsiu per a animar a la creació d’altres comunitats energètiques població a desenvolupar més projectes utilitzant la comunitat energètica com a eina facilitadora. En aquest primer projecte que espenta l’Ajuntament poden formar part les persones o pimes de manera individual que se situen a 500 metres al voltant una d’una instal·lació d’autoconsum col·lectiu que se situarà en una dependència de titularitat municipal i que finançarà l’Administració. Després, els participants pagarien una quota per consumir l’energia de la fotovoltaica i aconseguiria un estalvi de la factura actual que se situaria entorn als 217 euros anuals amb una potència assignada d’un quilowatt. Aquesta reducció es produeix gràcies a l’autoconsum i a l’excedent generat.

Així, la comunitat energètica local es presenta com un nou actor en el mercat energètic, que serà controlada pels seus socis, que propícia beneficis socials i ambientals enfront de guanys financers i facilita la col·laboració entre els veïns, pimes i Administració.

.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem