11.10.2018 - 15:21
L’Edusi Transforma Castelló, que suposa la major inversió de fons europeus en la història de Castelló amb 20,2 milions cofinançats per l’Ajuntament i els fons Feder, permetrà rehabilitar l’edifici municipal de la Casa de Cultura del carrer Antonio Maura i convertir-lo en referent de l’envelliment actiu. L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha anunciat una inversió de 3,6 milions d’euros per a la reforma integral de l’immoble i l’engegada de programes d’envelliment actiu per a “prestar una atenció personalitzada al col·lectiu de persones majors, promoure activitats socioculturals especialment pensades per a ells i oferir serveis de qualitat”.
L’alcaldessa, Amparo Marco, ha presentat aquesta actuació acompanyada de la regidora de Gent Gran, Mary Carmen Ribera, i de tècnics municipals. La primera edil ha reiterat la importància que els fons europeus de l’estratègia Edusi “van a impulsar la transformació de Castelló plasmada en el Pacte del Grau també en l’àmbit el social”.
“Aquesta operació plasma la importància de la incorporació de la perspectiva de gènere i d’edat en l’agenda pública, àmbits en els quals Castelló s’està posicionant com una ciutat pionera, com demostra com el seu programa Castelló, Ciutat Amigable amb la Gent Gran, amb el nou planejament urbanístic i amb els pressupostos municipals amb perspectiva de genere”.
La regidora de Gent Gran, Mary Carmen Ribera, ha incidit que aquesta inversió per a rehabilitar Antonio Maura i convertir-ho en un centre de referència en les polítiques d’envelliment actiu “encaixa amb l’impuls d’aquest Govern municipal al programa Castelló, ciutat amigable amb la gent gran”.
L’envelliment progressiu de la població és una realitat global compartida. Castelló supera el 22% de població major de 60 anys. Marco ha argumentat que aquesta inversió “suposa invertir en qualitat de vida de les persones majors, millorar l’esperança de vida i fomentar la seua integració social”.
La data benvolguda d’inici de les obres se situa en el segon semestre de 2019 i el termini d’execució rondarà els 21 mesos. Ara s’obrirà un procés de participació perquè la gent gran definisca les necessitats i a partir d’aquesta recopilació de necessitats es procedirà a redactar el projecte de rehabilitació i, posteriorment, es licitaran les obres. Aquesta operació s’emmarca dins de l’objectiu temàtic (OT) 9: promoure la inclusió social i lluitar contra la pobresa i qualsevol forma de discriminació. La rehabilitació completa de l’immoble, ara infrautilitzat, ascendirà a 3,2 milions d’euros mentre que els programes d’envelliment actiu rebran una injecció econòmica de 400.000 euros.
Ribera ha reflexionat sobre la necessitat d’augmentar el protagonisme de la gent gran en la societat: “A mesura que envellim ens tornem més vulnerables augmentant les probabilitats de no poder valer-nos per nosaltres mateixos i disminuint les nostres oportunitats de benestar físic, social i mental. Per aquesta raó, les persones majors han de tenir garantida la millora de la seua qualitat de vida mitjançant l’optimització de les oportunitats de salut, participació i Seguretat, açò és l’envelliment actiu”.