18.08.2016 - 19:24
José Luís Gimeno Ferrer, l’alcalde del Partit Popular que més anys ha governat Castelló, és l’autor del llibre Las calles de Castellón, que va ser luxosament publicat per l’Ajuntament, el setembre del 2002, com a cloenda de la commemoració del 750 aniversari de la fundació de la ciutat. Al llibre, Gimeno lloa personatges del règim franquista, es mostra com un antivalencià visceral i critica sistemàticament els anteriors ajuntaments democràtics de la ciutat.
Respecte a la persecució política del valencià, després dels fets de la guerra de Successió del segle XVIII, Gimeno afirma: «No parece que sea cierto históricamente que se prohibiera el uso del valenciano». Igualment respecte al denominat Decret de Nova Planta, que va posar fi a les institucions del Regne de València l’exalcalde considera que «respondía al estilo de una época. Era una operación política ineludible». José Luís Gimeno se situa al marge de la filologia quan qualifica com a «ayalotás de la lengua» els defensors dels noms propis en valencià de les poblacions valencianes.
Respecte al general Franco, Gimeno explica que «gobernó con firmeza de dictador, inflexible, elemental, íntegro, honrado y español hasta la médula, siendo tan sólo responsable ante Dios y ante la historia. Su vida la entregó al servicio de España, su España». Segons Gimeno, en el cas de Franco no va existir rebel·lió militar illegítima, ni govern corrupte, ni cruel persecució sistemàtica de la dissidència. Franco seria, per tant, solament «honrado» y «elemental». I avant!
Els episodis del bàndol franquista durant la guerra civil són sempre valorats per Gimeno positivament. Així de la denominació del carrer Santa María de la Cabeza, ara del Puig, l’exalcalde diu: «En recuerdo de la heroica resistencia de los 1.150 refugiados del bando nacional». Igualment, en referir-se a les Illes Balears, Gimeno recorda un episodi dels franquistes en la guerra civil com un exemple: «El nombre de la calle proviene de la gesta del Baleares, crucero de guerra español. El hundimiento fue observado por buques ingleses, que quedaron admirados al contemplar como la tripulación en cubierta se hundió con el buque cantando el Cara al Sol. Entre ellos destacó un joven falangista, a quien se les conocería posteriormente como el Flecha de Baleres, ejemplo de valor y patriotismo».
L’exalcalde de Castelló no manifesta cap esforç per mostrar-se com a l’alcalde de tothom. José Luís Gimeno va utilitzar la institució de l’Ajuntament de Castelló per al partidisme i el revanxisme polític. En Las calles de Castellón Gimeno lloa personatges del règim franquista, es mostra com un antivalencià visceral, i critica sense respecte els anteriors ajuntaments democràtics de la ciutat.