26.07.2017 - 14:51
Durant segles, els mags han aprofitat les escletxes creades per la nostra percepció del món, han explorat els límits de la consciència per crear il·lusions a partir de falses realitats, per fer-nos viure experiències que ens deixen perplexos i, amb freqüència, també amb la boca oberta. Hui són els científics els qui s’interessen per la feina d’aquests artistes de la consciència, buscant noves línies de recerca en les ciències cognitives.
‘Il·lusionisme, màgia o ciència?’, exposició organitzada per l’Obra Social la Caixa en col·laboració amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, dirigida per Verònica Ruiz, mostra la base científica de l’il·lusionisme i convida a conèixer com s’aconsegueix la sensació que l’impossible resulte probable davant els nostres ulls. A la mostra, completament interactiva, no hi falten experiments i trucs. Aquest recorregut màgic de 400 metres quadrats pot gaudir-se en la carpa instal·lada al Moll de Costa del Grau, al costat del Casino, del 26 de juliol al 31 d’agost de dilluns a diumenge d’11 a 14 hores i de 17 fins a mitjanit. L’entrada és gratuïta però es poden concertar visites guiades al telèfon 902.906.666 per a les 13 i les 18 hores.
Els visitants de la mostra podran realitzar un recorregut pel fascinant món de les il·lusions a través de divertits mòduls interactius, vídeos en què prestigiosos científics expliquen com interpreta el nostre cervell la realitat i un espai ‘chill out’ on relaxar-se i poder aprofundir en els continguts de la mostra consultant llibres de divulgació científica. En aquesta exposició comprovarem com funcionen els sentits des del punt de vista físic, fisiològic, psíquic i cultural, sempre tenint en compte que no actuen per separat. El visitant podrà observar, per exemple, que una mateixa peça musical interpretada pel mateix músic i amb igual virtuosisme, però en escenaris diferents, produeix diferents sensacions i genera diferents graus d’expectació en les persones que l’escolten.
A més, el públic podrà experimentar amb els mòduls dels sentits: la vista, l’oïda, l’olfacte i el tacte. ¿Depèn l’olfacte del nostre nas? ¿Dels nostres ulls? En aquesta exposició veurem que la percepció es produeix en el cervell, que combina i integra tota la informació que procedix de cada un dels sentits i la matisa a través de les nostres experiències viscudes i de les nostres expectatives futures.
Finalment, a ‘Il·lusionisme, màgia o ciència?’ no podria faltar la més gran de les il·lusions: el cinema. La càmera fosca, la llanterna màgica, els jocs òptics, els llums i les ombres… Els diferents mòduls d’aquest apartat passen revista a les il·lusions, unes més cèlebres que d’altres, però totes amb un enorme potencial per generar admiració o incredulitat i, sobretot, sorpresa, una de les sensacions que pretén transmetre l’exposició instal·lada al Moll de Costa.