27.12.2016 - 09:59
El ple de l’Ajuntament de Castelló ha aprovat els pressupostos per al proper 2017 durant la sessió extraordinària d’aquest divendres. Els comptes municipals, que ascendeixen a 170,8 milions d’euros, han tirat endavant amb els vots a favor de l’equip de govern del PSPV i Compromís, així com de Castelló en Moviment. L’alcaldessa, Amparo Marco, que ha realitzat una presentació general dels pressupostos, ha explicat que estem davant el major pressupost dels últims 10 anys i ha destacat que està marcat per dos grans eixos: “les polítiques d’ocupació i l’aposta pel benestar social, perquè ningú quede desemparat per l’ajuntament”.
Quant a les polítiques d’ocupació, Marco ha explicat que els pressupostos recullen la major dotació econòmica en la història de la ciutat per impulsar polítiques d’ocupació, ja que el pressupost d’aquest àrea passarà d’un a 4,6 milions d’euros . I pel que es refereix a les polítiques de benestar social, la partida augmenta en un 32% respecte a 2015, “Castelló superarà els 8,1 milions d’euros d’inversió enfront dels 6,1 de fa dos anys per potenciar polítiques socials d’emergència social, atenció a la dependència, cooperació social i solidaritat”. La primera edil també ha parlat de dos dels principis que inspiren aquest pressupost.
En primer lloc, un nou model de ciutat que vindrà definit pel Pla General que serà exposat al públic en el primer semestre de 2017, “un planejament que serà consensuat amb la ciutadania i que té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Castelló”. I en segon lloc, la capgirada a la gestió econòmica municipal que ha realitzat el Govern Local, “aquests pressupostos reflecteixen unes finances sanejades, solidàries i sostenibles en el temps, que han permès que baixem el ràtio d’endeutament del 80 al 43% en un any, i que preveiem que baixi al 26% en 2019. Hem passat de tenir 30 milions d’euros de factures en el calaix a 170.000 euros; hem aprovat reconeixements extrajudicials de crèdit per valor de 4 milions d’euros enfront dels 44 milions que van arribar a aprovar els anteriors governs; i tenim un matalàs financer que ens permet pagar a proveïdors en 7 dies en lloc de 7 mesos”.
L’alcaldessa ha explicat que en aquests pressupostos augmenten els ingressos i la recaptació fiscal però no la pressió fiscal, “ja que aquest increment es deu a la previsió d’augment de l’activitat econòmica i no a la pujada dels impostos”. I també ha destacat l’augment en les inversions, que passen de de 6,6 a 10,1 milions, gràcies, entre altres coses, als fons europeus que s’han aconseguit per al projecte EDUSI. Per finalitzar, Marco ha agraït el treball de tots els grups municipals, ha posat en valor el fet que es tracten dels primers pressupostos municipals amb perspectiva de gènere i ha conclòs assegurant que “són el motor del veritable canvi social de Castelló per aconseguir una ciutat molta millor”.
Per la seva banda, la portaveu del govern, Verónica Ruiz, ha afirmat que és un pressupost “al servei de les persones gràcies al substancial augment de les partides destinades a desenvolupar polítiques actives d’ocupació, que creix un 120%, i a l’àrea de Benestar Social, que ha aconseguit la dotació de més de 12 milions d’euros”. Ruiz ha recordat que “a causa d’aquesta gran estafa que encara molts denominen crisi hi ha centenars de persones a la nostra ciutat que necessiten, més que mai, la nostra implicació i el nostre treball per pal·liar qualsevol situació de desigualtat i de necessitat”.
La portaveu ha posat l’accent també en l’aposta de l’equip de govern per millorar i vertebrar la ciutat de forma sostenible a través del EDUSI i ha criticat “la falta d’unanimitat i consens per impulsar un projecte pel qual comptem amb 10 milions d’euros procedents de la Unió Europea”. A més, Ruiz ha destacat que les partides de les diferents àrees del govern s’han establert “amb criteris de racionalització de la despesa i amb l’objectiu de seguir treballant per reforçar la qualitat de vida dels veïns i veïnes de la nostra ciutat”.
Amb més detall, la portaveu del govern ha volgut posar en valor les partides que s’han destinat i es continuaran destinant a “donar vida a organismes que abans estaven totalment silenciats, com el Planetari, i a seguir apostant per una programació cultural que ompli els nostres carrers i barris”. Ruiz també ha remarcat la necessitat d’apostar per la “normalització lingüística, ja que aquest govern busca donar la promoció i la difusió que es mereix el valencià després de la infravaloració que ha sofert per part dels anteriors governs”.
El ple extraordinària també ha aprovat la plantilla de personal de l’ajuntament, dels tres patronats i del Consorci del Pacte Local per l’Ocupació. El regidor de Gestió Municipal, Antonio Lorenzo, ha defensat la proposta de modificació de la plantilla que s’incrementarà en dotze persones durant 2017 que permetran impulsar cinc eixos bàsics de les polítiques municipals: l’ocupació, l’activitat econòmica, la creativitat ciutadana, la protecció social i la seguretat ciutadana. En aquest sentit, l’edil ha enumerat que en la plantilla de l’Ajuntament de Castelló es crearà una plaça de coordinador, quatre de tècnics; dos d’auxiliar administratiu, una de diplomat en Treball Social, tres de tècnics de programes d’ocupació i una d’intendent principal. Quant al Patronat Municipal de Turisme, s’incorporaran per a un programa de sis mesos quatre auxiliars turístics; dos auxiliars de biblioteca i quatre zeladors.
El Consorci del Pacte Local per l’Ocupació comptarà amb una plaça de tècnic de projectes d’ocupació; una altra de emprenedoria, una d’auxiliar administratiu i tres de monitor de formació ocupacional mentre que per al reforç per programes de planejament municipal s’incorporarà un arquitecte, un tècnic ambiental i un llicenciat en dret especialitzat en ordenació del territori. Malgrat aquest increment de places per reforçar àrees com l’ocupació, la redacció del Pla General o el turisme, el regidor de Gestió Municipal ha subratllat que la plantilla se situarà en 1.188 persones enfront de les 1.250 que hi havia en 2010. Lorenzo ha reconegut que la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local “afebleix la capacitat de gestió de les institucions locals amb l’objectiu de sotmetre l’espai del públic a l’interès d’uns pocs”.
El regidor ha lamentat que el Govern central mantingui “l’estratègia de la gran liquidació” de l’administració pública en mantenir la política que limita la capacitat de reposició de places de la plantilla de l’Ajuntament de Castelló. Per finalitzar, i quant al capítol de personal, el regidor ha recordat que l’increment d’aquesta partida s’explica per la incorporació del personal que ajudarà a impulsar àrees clau com l’ocupació i també per la inclusió de programes com Jornals de Vila, que per 2017 tindrà un pressupost d’1,5 milions.