L’Ajuntament aprova les bases de la borsa d’habitatge privat per a lloguer social

  • Qualsevol veí o entitat que dispose d’un immoble buit pot inscriure’l en el registre de l’Oficina Municipal de Vivenda

VilaWeb

Redacció

13.07.2017 - 15:37

L’Ajuntament de Castelló ha aprovat les bases que regiran la borsa d’habitatge municipal per a lloguer social. El projecte, que coordinarà l’Oficina Municipal de Vivenda, dependent de la regidoria dirigida per Ali Brancal, tracta de donar una solució integral a les situacions d’emergència habitacional i als problemes d’exclusió residencial que afecten els ciutadans.

Ali Brancal, vicealcaldessa i regidora de Vivenda, explica que “l’objectiu principal de la borsa és ampliar l’oferta municipal de vivendes de lloguer social mitjançant la posada en marxa d’un programa dirigit als propietaris d’habitatges buits i a famílies o persones que no puguen accedir a un pis en condicions de mercat”. Brancal assenyala que, després de l’entrada en vigor de la Llei 2/2017, de 3 de febrer, per la funció social de la vivenda de la Comunitat Valenciana, l’Ajuntament pretén donar una solució a un problema tan greu com el de la manca de vivenda digna per emergència social.

En concret, podran beneficiar-se de la borsa aquelles persones o nuclis familiars els ingressos anuals dels quals siguen inferiors a 4,5 vegades l’Indicador Públic de Rendes d’Efectes Múltiples (IPREM), el que prenent com a referència l’índex d’enguany suposa uns 6.400 euros.

Qualsevol veí o veïna de Castelló que dispose d’un pis buit es pot inscriure a la borsa. Només cal que l’immoble complisca uns requisits bàsics, com que siga a vivenda lliure i amb una superfície mínima de 60 metres quadrats útils, sense incloure garatges ni trasters. La cuina ha d’estar moblada i dotada de placa de cuinar, pica, campana extractora, rentadora i frigorífic. Igualment, l’habitatge deu tindre bany amb inodor, lavabo i dutxa o banyera, i disposar del certificat d’eficiència energètica i de subministraments de llum, aigua i, opcionalment, gas. En aquest cas, el titular es compromet a estar al dia en els controls reglamentaris. I, evidentment, l’habitatge ha de presentar un bon aspecte general pel que fa a la neteja.

L’arrendador obtindrà a canvi una renda mensual limitada a un màxim de quatre euros per cada metre quadrat útil, sense que puga excedir els 400 euros. Haurà d’estar al corrent en el pagament de l’Impost de Béns Immobles (IBI) i la taxa de fem, els pagaments de la comunitat de propietaris de l’immoble, l’hipoteca i l’assegurança. L’arrendador podrà accedir a les ajudes municipals a les que tinga dret mentre dure el contracte.

Durant el lloguer, la durada de la qual poden pactar lliurement les dues parts, l’arrendatari pagarà les despeses periòdiques de llum, aigua i gas. Si no ho fa durant dos mesos consecutius, perdrà el dret a gaudir de l’habitatge.

Mentrestant, quatre empreses han donat a l’Ajuntament, en forma de patrocini, electrodomèstics i material de construcció per a emprar-los en la rehabilitació de vivendes municipals. Aquests immobles es destinen a atendre casos d’emergència social. Les empreses, la col·laboració de la qual va ser aprovada en la Junta de Govern, són Kasmani, Maggober, Bricomart i Leroy Merlin.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem