10.02.2022 - 16:40
L’Ajuntament de Castelló ha aprovat en la Junta de Govern Local d’aquest dijous l’adjudicació del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) amb un pressupost màxim de 4.727.585,49 euros (IVA inclòs) durant els pròxims tres anys, amb un pressupost màxim anual de 1,57 milions d’euros. En concret, s’ha aprovat destinar per a aquest any 2022 un pressupost de 1,13 milions per a finançar el servei durant els mesos de març a desembre, 1,57 milions per als pròxims dos exercicis complets (2023 i 2024), i altres 262.643,64 euros per als dos primers mesos de l’any 2025.
El SAD és una prestació professional dels serveis socials d’atenció primària, inclosa en el Catàleg de prestacions del Sistema Valencià de Serveis Socials que consisteix en la cura i actuacions realitzades principalment en el domicili i en l’entorn familiar de la persona amb la finalitat d’atendre les necessitats de la vida diària i de donar suport personal de caràcter polivalent i preventiu; així com el seguiment i acompanyament per a les persones que presenten dificultats físiques, intel·lectuals, cognitives, de salut mental o socials, o que es troben en situació de vulnerabilitat. La Junta de Govern Local ha adjudicat el contracte a ‘Mediterránia Gestión Social y Cultural S. A.’ a l’ésser l’oferta que la Mesa de contractació ha considerat com la més avantatjosa.
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat la importància d’aquesta prestació per a “proporcionar els serveis bàsics d’higiene, neteja i altres necessitats de persones majors o en situació de dependència, garantint així una millor qualitat de vida”. Marco ha recordat que aquest servei va ser d’especial importància durant els primers mesos de confinament després de la declaració de l’estat d’alarma per la covid-19 , durant els quals es va ampliar per a garantir l’atenció.
La regidora de Benestar Social, Dependència i Infància, Mary Carmen Ribera, ha explicat que el SAD és una prestació gratuïta per a les persones usuàries. “A través d’aquest servei s’atén persones majors amb dificultats d’autonomia personal, persones amb alguna mena de discapacitat o persones amb una especial problemàtica soci-sanitària, entre altres que, per algun motiu, no poden satisfer les seues necessitats personals i socials pels seus propis mitjans ni pels dels seus familiars”, ha indicat.
Així, a través del SAD, personal qualificat es dirigeix al domicili de la persona usuària per a realitzar actuacions de cura i atenció de les seues necessitats més bàsiques, donant suport de tipus personal, domèstic, psicosocial-comunitari, supervisió d’alimentació, medicació, compres i neteja de la llar, etc. Entre els objectius perseguits està el d’afavorir el desenvolupament de capacitats personals i d’hàbits de vida adequats; procurar un nivell d’atencions o cures personals, domèstics, socials i tècnics suficients per a proporcionar als i les usuàries la possibilitat de romandre en el seu mitjà habitual de convivència; potenciar l’autonomia personal i la integració social; o evitar la deterioració de les condicions de vida, entre altres objectius.