L’Acord de Fadrell impulsa una iniciativa per a donar suport a la creació de la unitat de trasplantament renal a Castelló

  • Els grups del Govern donen suport a la reivindicació d’ALCER Castàlia i demanen a Sanitat que concrete la data per a acreditació de l'Hospital General

VilaWeb
Redacció
08.06.2021 - 19:09

L’Acord de Fadrell impulsa una declaració institucional de cara el pròxim Ple de l’Ajuntament de Castelló per a instar la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a concretar oficialment la data en la qual preveu l’aprovació de l’acreditació de l’Hospital General Universitari perquè puga prendre les mesures necessàries per a la posada en marxa de la unitat de trasplantament renal. La declaració institucional també reitera el suport a l’Associació per a la Lluita Contra les Malalties Renals de la província de Castelló, ALCER Castalia, en la seua reivindicació de més infraestructures per a fer front a aquestes malalties.

La declaració institucional promoguda pels grups municipals de PSPV-PSOE, Compromís i Podem-EUPV recalca que l’any 2020 es van realitzar més de 230 trasplantaments renals a la Comunitat Valenciana i que, des del col·lectiu de persones amb malaltia renal crònica de la província de Castelló, representada per ALCER Castàlia, s’ha vingut reclamant de manera insistent en els últims anys la posada en marxa d’una unitat de trasplantament renal a l’Hospital General Universitari. Una mesura que, segons apunta l’associació, evitaria als malalts de la província el desplaçament als hospitals de València i reduiria la llista d’espera dels dels castellonencs que esperen a ser trasplantats.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ja va mostrar la setmana passada, durant una reunió mantinguda a l’Ajuntament amb motiu del Dia Nacional del Donant d’Òrgans i Teixit, el suport a la reivindicació d’ALCER Castalia per a la creació de la unitat de trasplantaments renals a la província, un suport que ara es plasma en aquesta proposta de declaració institucional. “Fem costat a l’associació en la seua reivindicació perquè la província també puga disposar d’una unitat de trasplantaments renals perquè és una demanda legítima i que suposaria un gran avanç en la qualitat de vida dels malalts renals”, ha indicat.

El portaveu socialista, David Donate, ha apuntat que la creació de la unitat de trasplantament renal per a la província va ser una reivindicació atesa amb el suport de tots els grups en les Corts Valencianes en 2018. “Amb aquesta declaració sol·licitem a la Conselleria de Sanitat que concrete dates i terminis per a definir quan es preveu l’acreditació de l’Hospital General per a la creació d’aquesta necessària unitat per a la província”, ha manifestat Donate.

El portaveu del grup Compromís per Castelló, Ignasi Garcia ha recordat que “quan l’Hospital General Universitari de Castelló va fer la petició per a ser un centre de trasplantaments de renyons, Compromís va portar a les Corts una proposta que va ser aprovada per unanimitat i que deixava clar que aquest servei s’havia de donar a l’hospital de referència de les nostres comarques”. L’edil ha incidit en què “la decisió de la consellera de Sanitat de denegar aquest servei a l’Hospital General de Castelló, quan està perfectament capacitat, és un greuge que s’ha de corregir”. Garcia també ha destacat que “hem de reconéixer la solidaritat de Castelló, una de les principals donants d’òrgans”.

“Espanya lidera la classificació mundial en trasplantament d’òrgans des de fa 30 anys i mostra el comportament exemplar i solidari de la seua població. Aquesta actitud s’ha d’acompanyar per un increment dels mitjans públics, per això considerem essencial que la Conselleria de Sanitat concrete l’acreditació de l’Hospital General Universitari de Castelló perquè puga posar en marxa una unitat de trasplantament renal”, ha afirmat la portaveu adjunta de Podem-EUPV Castelló, María Jesús Garrido.

En la declaració institucional impulsada per l’Acord de Fadrell es destaca que Espanya lidera els indicadors de donació d’òrgans a nivell mundial, amb 49,6 donants per milió d’habitants i any. En el cas de la Comunitat Valenciana, la ràtio de donació és superior a la mitjana espanyola i encara major en el cas de la província de Castelló, amb una ràtio de 64 donacions per milió d’habitants. Només a l’Hospital General, en 2020, i malgrat la interrupció de l’activitat de trasplantaments entre febrer i juliol, la cadència es va mantindre en termes generals i en 2021 ha iniciat amb un fort ritme de creixement. “La consolidada consciència ciutadana és clau per a fer possibles aquestes dades i, per a mantindre-la i incrementar-la és primordial la promoció de la donació d’òrgans”, recull la iniciativa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any