14.11.2018 - 08:17
L’Ajuntament de Castelló i la Unió de Periodistes Valencians han presentat el Manual d’Estil per al Tractament de la Violència Masclista i el Llenguatge Inclusiu en els Mitjans de Comunicació en una roda de premsa al saló de plens del consistori. En aquesta han participat Ali Brancal, regidora d’Igualtat; Violeta Tena, vicepresidenta de la Unió de Periodistes Valencians i les autores de la guia, Anna Gimeno i Remei Castelló.
El manual presentat és resultat del conveni de col·laboració signat entre l’àrea liderada per Brancal i la Unió de Periodistes Valencians, i ha estat elaborat per dues dones, autores de la guia i guanyadores de la beca ‘Redacció d’un manual d’estil per al tractament en els mitjans de comunicació de la violència masclista i el llenguatge no sexista’. L’Ajuntament i Unió de Periodistes editaran exemplars d’aquesta publicació i la difondran de manera gratuïta entre els principals mitjans de comunicació de la Comunitat Valenciana. A més a més, també es podrà trobar a la pàgina web d’Unió de Periodistes Valencians.
El manual segueix la línia de la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, la qual imposa en el seu article 3 l’obligació dels poders públics, en el marc de les seues competències, d’impulsar campanyes d’informació i sensibilització específiques amb la finalitat de prevenir la violència de gènere. De fet, la vicealcaldessa ha remarcat que “aquest manual naix amb l’objectiu de ser una eina que contribuïsca al canvi real”
L’objectiu d’aquest és donar resposta als dubtes bàsics que sorgeixen quan els i les periodistes tracten informacions relacionades amb violència masclista. Per exemple, s’advoca per tractar-la com a resultat d’una societat patriarcal, i no com a un succés, i insta a què totes les persones que pertanyen al sector comunicatiu apliquen la perspectiva de gènere en totes les seues feines, des de la redacció d’una peça escrita fins a l’elecció de les imatges per acompanyar una informació en mitjans audiovisuals; ja que, com ha explicat la vicealcaldessa: “Els mitjans de comunicació ajuden a construir relats i contribueixen a crear un imaginari que pot potenciar el patriarcat o, per contra, una societat més justa”.
A més a més, durant les properes setmanes, les autores de la guia, Anna Gimeno i Remei Castelló, impartiran dos cursos impulsats per la Regidoria d’Igualtat. Es faran un de matí i un altre de vesprada, perquè tots els periodistes i interessats puguen acudir. En aquests tallers, impartits al Menador, les dues autores exposaran el seu treball i explicaran les seues propostes de forma pràctica.