La reforma de la Pèrgola millorarà la seua integració en el Ribalta amb un edifici més obert i versàtil

  • El projecte, cofinançat per Europa, compta amb una inversió de 2,5 milions per a un disseny més sostenible i amb menys impacte visual

VilaWeb
Redacció
12.11.2021 - 16:04

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presentat aquest divendres el projecte de rehabilitació integral de l’emblemàtic edifici polifuncional de la Pèrgola, emplaçat al parc Ribalta. L’objectiu és reformular-la com a espai polifuncional en una actuació que reduirà el seu volum per a incorporar més espais a l’aire lliure i per a millorar la seua integració amb l’entorn del parc Ribalta. L’immoble sumarà quasi 2.800 metres quadrats de superfície total i una ocupació màxima de 1.500 persones entre la planta baixa i les terrasses del pis superior. Marco ha estat acompanyada en la presentació pel regidor d’Urbanisme, José Luis López, i la regidora de Patrimoni, Pilar Escuder.

L’actuació està inclosa en l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) i compta amb 2,5 milions d’euros de pressupost que permetrà reformar “aquest edifici tan emblemàtic per a la ciutat i que s’adaptarà així a les necessitats actuals després dels seus 50 anys de marxa”, ha dit Marco.

“Amb aquesta reforma integral potenciarem aquesta zona de la ciutat i a transformar la Pèrgola en un centre dinamitzador que contribuïsca a revitalitzar el pulmó verd de Castelló; és un espai emblemàtic que ha estat molts anys ignorat i ara, gràcies als fons europeus, podrem posar-ho en valor”, ha indicat l’alcaldessa. Marco ha destacat que amb aquesta rehabilitació es dotarà a la ciutat “d’un edifici més sostenible i versàtil”, ja que podrà ser utilitzat per a actes i esdeveniments multitudinaris de diferents categories. Així mateix, ha assenyalat que l’actuació “posa en valor el patrimoni local en recuperar per a la ciutadania un edifici deteriorat després de cinquanta anys de vida”.

La Junta Local de Govern ha aprovat aquesta setmana el projecte de rehabilitació de l’edifici i la licitació de la contractació, així com consignar els 2,49 milions en els pressupostos de 2022. La rehabilitació integral ha sigut autoritzada per la Conselleria de Cultura, en tractar-se d’una intervenció dins del Ribalta, declarat Conjunt Històric Artístic. El termini d’execució, una vegada adjudicada l’obra, és de 9 mesos.

L’operació busca la regeneració física, econòmica i social de la Pèrgola, que se sotmetrà a més a un procés de modernització tecnològica en matèria d’eficiència energètica per a convertir-la en un espai d’emprenedoria social i sostenible.

La intervenció integral sobre l’actual edifici de la Pèrgola, que serà totalment funcional i accessible, es marca tres objectius. D’una banda, aconseguir l’equilibri amb l’entorn mitjançant un disseny amb un impacte visual apropiat i integrat amb el parc. Per a això es proposa demolir les construccions que sobreïxen del cos principal de l’edifici, conservant la seua geometria i estructura; redimensionar l’aforament conforme a les necessitats reals actuals; i utilitzar materials de qualitat, amb textures i colors concordes amb els de l’entorn immediat.

La planta baixa polifuncional, de quasi 2.300 metres quadrats i amb capacitat per a 1.300 persones, quedarà diàfana i sumarà un porxo cobert i obert previ als accessos del públic i amb un sistema de tancament envidrat que imprimirà més lluminositat a l’interior. Aquest porxo se separa de l’exterior mitjançant una cancel·la lleugera i transparent. La major part de planta baixa es destinarà al públic i inclourà zones reservades a serveis higiènics, locals tècnics i magatzems. Ací se situarà l’escenari, en la mateixa posició que l’actual, encara que amb menor superfície.

Per part seua, un anell exterior amb terrassa, obert i parcialment cobert -a través de suports i bigues disposats ‘radialment’ per a generar una imatge de ‘pèrgola’- vorejarà part de la planta superior. En ella s’exclou la presència de públic, excepte per l’accés ocasional i controlat a la terrassa, i albergarà serveis higiènics i locals per a instal·lacions i magatzems.

El primer referent de la Pèrgola es remunta a 1925. D’aqueixa data consta el projecte d’una primitiva pèrgola: un espai a l’aire lliure, de forma circular (no existia edificació tancada), en la zona on hui s’alça l’edifici. L’espai s’utilitzava per a funcions i balls i va tindre un cost llavors de 7.276 pessetes A partir dels anys 60 es transforma en un espai tancat i cobert per a la celebració d’espectacles multitudinaris. L’edifici actual es remunta a un projecte de 1971 i va consistir en el tancament total del perímetre. Durant aquest últim mig segle, l’immoble ha albergat innombrables actes festius, socials, culturals i esportius.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem