21.06.2021 - 13:01
‘Comunica Jove’, el projecte posat en marxa per l’Ajuntament de Castelló per a acostar la Policia Local al col·lectiu de joves estudiants de la ciutat i que s’ha consolidat com una eina útil per a previndre, informar i ajudar a l’alumnat davant possibles casos d’assetjament escolar, familiar o qualsevol tipus de violència, ha celebrat aquest dissabte la gala de lliurament de premis als alumnes i alumnes guanyadors d’aquesta tercera edició. Es tracta d’un projecte que va nàixer en el curs 2018/2019 i que ha comptat en el present curs amb la participació d’onze instituts, la qual cosa ha permés interactuar a través de Whatsapp amb estudiants de Primer a Quart de l’ESO amb edats compreses entre els 12 i els 16 anys.
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha assistit a aquest lliurament de premis al costat dels regidors de Seguretat Pública i Emergències, David Donate; i el regidor de Joventut, Jorge Ribes. Marco ha sigut l’encarregada d’entregar el premi especial concedit a una alumna de l’IES Miquel Peris (i recollit per la seua mare) que va ajudar a la detecció i intervenció d’un alumne d’un institut d’una altra comunitat autònoma davant un possible cas d’assetjament escolar. Marco ha felicitat els i les agents de policia que formen part d’aquest projecte perquè “ha sabut consolidar-se gràcies a la confiança entre la policia i l’estudiantat i s’ha convertit ja en una eina de gran utilitat per a previndre i detectar a temps situacions de possible assetjament o altres problemes”.
“És un honor participar en el lliurament d’aquests premis que reconeixen la implicació de la joventut de Castelló per a fer de les aules un espai de convivència, integració i companyonia”, ha manifestat. L’alcaldessa ha reconegut a més el treball que realitza el professorat i animat als i les estudiants a continuar utilitzant el canal de WhatsApp de ‘Comunica Jove’, ja que “s’ha demostrat que és una eina fonamental i útil per a previndre i detectar situacions d’assetjament escolar, familiar o de gènere, entre altres problemàtiques”.
Durant la gala s’ha reconegut i premiat l’esforç dels 120 alumnes i alumnes d’ESO de sis classes guanyadores d’una edició en la qual han participat 11 instituts de Castelló. També s’ha reconegut la col·laboració d’esportistes professionals i de l’alumnat que amb la seua ajuda han contribuït en la difusió d’informació sobre temàtiques com l’assetjament escolar i el ciberassetjament, consells de seguretat en xarxes socials, prevenció del ‘sexting’ i del ‘grooming’, ús correcte i segur de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), igualtat entre homes i dones, diversitat, protecció animal i mediambiental i seguretat viària.
Entre les col·laboracions d’aquesta edició destaca la de les esportistes de clubs com el Club Atletisme Platges de Castelló, Voleibol L’Illa Grau i Nou Basquet, la de l’alumnat de les Unitats Específiques de Comunicació i Llenguatge dels IES Caminás i Bovalar i la de les alumnes d’Arts Escèniques de 2n de Batxillerat Artístic de l’IES La Plana.
El projecte ‘Comunica Jove’, impulsat per la regidoria de Seguretat Pública i Emergències i la regidoria de Joventut, es va posar en marxa com a experiència pilot en 2018. La iniciativa consistia a establir un canal directe de comunicació a través de WhatsApp per mitjà del qual la Policia Local comunica les seues informacions i en el qual qualsevol alumne o alumna pot demanar assessorament i preguntar sobre problemes o situacions personals. En la seua tercera edició, ‘Comunica Jove’ s’ha consolidat com a eina per a la detecció i prevenció de possibles situacions d’assetjament en els instituts.