01.12.2015 - 11:14
La Junta de Govern de l’Ajuntament de Castelló ha aprovat el Pressupost Municipal per a 2016, “uns pressupostos prudents, realistes, socials, participatius, amb suficiència financera i voluntat inversora”. El pressupost ascendeix a 159,08 milions d’euros, un 2,5% menys que el de 2015, “perquè és un document realitzat amb honestedat, perquè s’emmarca en el context econòmic municipal i perquè fuig de la falta de realitat dels comptes d’exercicis anteriors” i demostrarà que “amb un poc menys es pot fer molt més” tal com ha explicat l’alcaldessa, Amparo Marco.
Els principis bàsics que han influït en la confecció del pressupost de l’exercici 2016 han sigut l’impuls en la creació d’ocupació, les polítiques de solidaritat, la potenciació d’uns vertaders pressupostos participatius i la transparència.
El pressupost inclou una aposta important a favor de la promoció de l’ocupació, del foment de l’emprenedoria i el desenvolupament econòmic. L’objectiu és potenciar l’ocupabilitat dels ciutadans i ciutadanes per a millorar així la seua qualitat de vida, la qual cosa es concretarà en una inversió de més de 2,1 milions d’euros per a desenvolupar diverses línies d’actuació. Com a exemples destacats, s’invertiran més de 300.000 euros en el Consorci per al Pacte Local per l’Ocupació, 315.000 euros per al programa “Jornals de vila” i 100.000 euros per a un programa de llançadora d’empreses de cooperativisme.
Quant al volum del pressupost destinat a despesa social ascendeix a 11,6 milions d’euros. “El nostre compromís han sigut, des del primer moment, les persones i, especialment, les més necessitades i les que pitjor ho estan passant. Per tot açò, s’ha pretès reorientar el pressupost municipal del pròxim exercici a la política social per a donar cobertura a la gent més vulnerable” ha explicat l’alcaldessa qui ha destacat que aquesta inversió es destinarà a millorar i/o ampliar les ajudes d’emergència social i serveis com la teleajuda domiciliària, Menjar a Casa, Major a casa, ajuda a domicili, dependència o transport adaptat. Destaca la partida de 684.714 euros per al programa Xarxallibres de gratuïtat de llibres escolars.
Inversions
Per la seua banda, el vicealcalde, Enric Nomdedéu, ha detallat que les inversions del pressupost ascendeixen, en total, a 7.186.348 euros i es finançaran, bàsicament, amb recursos ordinaris del propi ajuntament i amb subvencions de la Generalitat. En aquest sentit, Nomdedéu ha destacat la potenciació dels Pressupostos Participatius ja que “la partida s’ha incrementat en un 50% i ascendeix ara a 1.650.000 euros perquè la voluntat de l’equip de govern és incrementar la implicació de la ciutadania en la cogestió municipal”.
Pel que fa a la transparència, el vicealcalde ha explicat que l’estratègia d’implantació i desenvolupament de la transparència en l’Ajuntament tindrà dues dimensions: una interna, per a dotar a l’Ajuntament de Castelló d’un marc jurídic i normatiu regulador; i una altra externa que inclourà mesures com la creació d’un Portal de Transparència, l’ampliació de l’Observatori Estadístic de la Ciutat, la millora en la informació econòmica financera visual, clara i a l’abast de tot el món, el Portal de Open Data o el Portal de Participació i Col·laboració.
Quant a grans xifres, el pressupost destina 52,1 milions a despeses de personal; 72,5 milions a despeses corrents en béns i serveis i 12,8 milions a amortitzar deute públic.
Ingressos
Pel que fa als ingressos, el pressupost redueix els ingressos per les taxes d’ocupació de via pública per a l’hostaleria en un 50%, amb l’objectiu d’impulsar l’activitat econòmica i el foment de l’ocupació en el sector. La recaptació d’impostos directes serà de 95,3 milions d’euros, la qual cosa suposa el 59,9% del finançament municipal. El Govern local no preveu ingressos per l’alienació de patrimoni públic, a diferència d’anys anteriors. Referent a les transferències de capital d’altres administracions, principalment de la Generalitat, només s’han consignat aquelles quantitats sobre les quals hi ha certesa que seran abonades.