04.04.2017 - 15:34
La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que el Consell treballa “braç a braç” amb el col·lectiu de persones gitanes per “aconseguir que la seua veu siga escoltada i inclosa en la societat valenciana d’una manera plena i igualitària”. Oltra ha realitzat aquestes declaracions a Castelló en la presentació de la campanya institucional amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, on ha posat en relleu que l’últim estudi del CIS sobre ‘La percepció de la discriminació a Espanya’, evidencia que el rebuig cap al poble gitano, “està tan estès” que moltes vegades, “no es pensa en termes de racisme, atès que és una població que ha viscut, i en molts casos continua vivint, exclosa”.
L’alcaldessa, Amparo Marco, ha manifestat que el Dia Internacional del Poble Gitano “posa la mirada en una comunitat amb trets culturals propis, amb una identitat social comuna”. Marco també ha destacat que els gitanos i les gitanes “són ciutadans amb plenitud de drets, però que lluiten diàriament per la igualtat”. A més, ha afirmat que es tracta d’una feina que “compta, i ha de comptar, amb el suport de l’Administració perquè som els poders públics els que hem de garantir la igualtat d’oportunitats dels col·lectius vulnerables”.
Aquesta és una situació, ha assegurat Oltra, que des del Consell, “ja denunciem en la campanya de l’any passat on recriminàvem que ‘La gitanofòbia era racisme’ i demanàvem a la gent que es gitanitzara per la igualtat”. La campanya presentada avui, ha assegurat Oltra, precisament, “fa un pas més, i a pretén aconseguir que la veu de les persones gitanes siga escoltada en condicions d’igualtat”.
La vicepresidenta Mónica Oltra s’ha compromès a seguir “promovent mesures que reduïsquen la desigualtat que afecta a les persones gitanes, a afavorir la participació activa de gitanos i de gitanes en tots els àmbits i espais de la nostra societat” i també a lluitar “contra la discriminació i la creixent gitanofòbia, que limita el desenvolupament personal i professional de les gitanes i els gitanos, atempta contra la dignitat de les persones i vulnera drets fonamentals”.
Per la seua banda, Marco ha insistit que “hem de millorar les condicions de vida de la població gitana, com els de qualsevol altre àmbit de la societat que requerisca una especial atenció perquè som diferents, però som iguals en la diferència”.
En aquest sentit Mónica Oltra ha anunciat que dijous que ve, 6 d’abril, està prevista la primera reunió de la Comissió Mixta per al desenvolupament de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano, amb l’objectiu de coordinar a totes les institucions públiques que treballen en aquest àmbit i l’engegada dels mecanismes i recursos públics per al disseny i desenvolupament de l’estratègia i d’un pla integral, mitjançant les comissions o grups de treball,
Amparo Marco ha explicat que l’Ajuntament de Castelló participarà activament en les celebracions del Dia del Poble Gitano. El dia 5 d’abril, 180 estudiants de quatre col·legis i dos IES participaran en un acte en la plaça Major amb la lectura d’un manifest. Aquest mateix dia tindrà lloc la Cerimònia del Riu i també hi haurà tallers infantils sobre elements de la cultura gitana.
Per al 6 d’abril està programada la jornada ‘Diversitat i activisme gitano”, amb debats sobre la discriminació, els prejudicis i els estereotips gitanos. I el 8 d’abril hi haurà un acte institucional amb presència de l’Associació Gitana, el Secretariat Gitano i la Fundació Panjab, a més d’una part més lúdica amb un concert de la Banda Municipal amb obres d’inspiració gitana i una performance a càrrec dels grups joves d’autogestió del districte centre i dels barris de San Agustín i San Marcos. L’himne gitano i un espectacle flamenc de la Macanita posaran punt final a les celebracions.
Així mateix, l’alcaldessa ha animat, des del Govern municipal, a participar a tota la ciutadania perquè “la cultura i els drets són un patrimoni col·lectiu, de totes i tots”.