16.12.2020 - 17:10
La Regidoria d’Educació dona suport al projecte encapçalat per l’enginyer informàtic Eduardo Lagares, la Gaiata Interactiva Magda. La iniciativa naix de l’Associació d’Artistes Gaiaters per apropar la festa a l’alumnat de Castelló. L’aplicació, la qual respon al nom de Magda, es pot controlar mitjançant la veu i enguany inclou millores tècniques, com ara que parla i entén valencià i Castelló.
Segons el regidor d’Educació de Castelló, Francesc Mezquita, la Gaiata Interactiva “és un projecte didàctic essencial per apropar la festa als més menuts i viure la festa des d’una altra perspectiva”. Mezquita ha afegit que “es tracta de reviscolar la festa després de l’ajornament de la Magdalena a causa de la pandèmia”.
Magda és un element educatiu, ja que inclou informació de rellevància local, així com aspectes clau en el món de la festa castellonenca o referències a la història de la ciutat i als seus monuments. També, recull informació de rellevància cultural com fets històrics o altres qüestions de cultura general. Com que es tracta d’una eina didàctica, inclou la possibilitat de ressoldre operacions matemàtiques, permet treballar la comprensió i l’expressió orals i treballar conceptes plàstics.
Lagares també s’ha posat a disposició del professorat per tal d’oferir formació telemàtica si necessiten assistència per a fer servir l’eina, malgrat que es pot fer servir de manera autònoma perquè el disseny és molt intuïtiu. Magda és ja accessible des de l’adreça web www.gaiatainteractiva.es.
Adaptació a les mesures sanitàries
Abans de l’inici de la crisi sanitària, es van realitzar tallers en cinc escoles de Castelló amb una versió física de Magda, un gaiata de mà. L’experiència va ser molt positiva i va captar l’interés de l’alumnat i del professorat per la seua transversalitat i la possibilitat d’utilitzar-la en diverses assignatures. Ara, i tenint en compte les mesures sanitàries i de prevenció de contagis, la virtualització de Magda permetrà poder seguir oferint aquesta experiència de forma segura.