La Federació de Dolçaina i Tabal es presenta als castellonencs amb un concert a la Plaça Major

  • La creació de l’entitat, que té l’objectiu d’impulsar i difondre l’ús de la música tradicional, era una prioritat per a la regidoria de Cultura

VilaWeb
Redacció
19.04.2017 - 15:44

 

La Federació de Dolçaina i Tabal de Castelló celebra dissabte que ve a la Plaça Major la seua posada de llarg, en un acte que inclourà un espectacle musical en directe amb la participació de més d’un centenar de persones, entre músics i figurants. La Federació, creada oficialment el juny de l’any passat, dóna recer a quatre associacions (Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló, Colla de Dolçainers i Tabaleters Xaloc, Colla de Dolçainers i Tabaleters El Soroll, i Agrupació de Dolçainers i Tabaleters Xarançaina), tot i que, com indica el seu secretari, Alberto Celma, “està oberta a totes les entitats que vulguen unir-se al projecte”. “Hem començat sent quatre només per motius relacionats amb la burocràcia que suposa posar en funcionament qualsevol associació”, ha aclarit. A Castelló i el Grau hi ha una quinzena de colles amb activitat, algunes de les quals ja han mostrat el seu interés en integrar-se en la Federació.

La regidoria de Cultura va incloure aquest projecte en el programa de govern perquè “era un compromís ineludible dotar Castelló d’un ens que impulsara i sumara esforços perquè el món de la dolçaina i el tabal tinguera la importància que es mereix en la cultura local”, ha apuntat Verònica Ruiz. La regidora es felicita pel fet que la Federació de Dolçaina i Tabal “siga una realitat pràcticament des del primer any del nou equip de govern municipal”. Cal recordar que Castelló compta amb una Escola Municipal de Dolçaina i Tabal que funciona des de 1995.

La Federació té dos camps d’actuació diferenciats, un de caràcter més públic, amb concerts, exposicions i conferències, i un altre de formació, entre les activitats s’inclouen xerrades i tallers. Celma ha destacat que Castelló viu un dels seus millors moments d’interés per la música tradicional. “Abans la ‘dolçaina’ i el ‘tabal’ s’associaven a la gent gran, però possiblement és ara quan més xiquets i xiquetes hi ha integrats en les diferents associacions i escoles”, ha assenyalat el secretari de la nova Federació, per a qui la introducció fa tres cursos dels estudis de ‘dolçaina’ al Conservatori de Castelló ha ajudat a la popularització d’aquest instrument tan arrelat a la nostra terra i els nostres costums.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem