22.07.2016 - 08:31
En saber-se el traçat previst per a la línia de la MAT, s’ha pogut constatar com afecta de manera greu nuclis habitats en poblacions com ara Atzeneta, o en parts del terme de Castelló com Benadressa. Aquest fet ha impulsat una Plataforma NO a la MAT comarques del Nord, que ha fet públic el següent manifest:
Les persones que suscribim este Manifest, reunides el dimarts 19 de juliol de 2016 a Atzeneta, mostrem la nostra oposició al projecte de l’empresa Red Eléctrica de España de construir una nova Línia de Molt Alta Tensió de doble circuit de 400 kV per connectar la subestació de Morella amb la de la Plana (Almassora).
Manifestem que:
- El traçat proposat per Red Eléctrica, que travessa 17 termes municipals de Castelló, afecta a llocs emblemàtics com ara la Serra de Borriol, Vilafamés, la mola d’Ares i a espais de la Xarxa Natura 2000 de l’Alt Maestrat (LIC “L’Alt Maestrat” i Serra en Galceran i ZEPA “L’Alt Maestrat, Tinença de Benifassà i Serres del Turmell i la Vallivana”).
- El traçat travessa zones poblades (per exemple el pla de Meanes, a Atzeneta, on viuen 120 persones) sense respectar la distància mínima de seguretat actualment recomanada (1 m/kV). Per tant estaríem exposats a totes les afeccions negatives de les línies elèctriques, especialment dels camps electromagnètics, altament perjudicials per la salut com ho demostren nombrosos estudis científics que relacionen estos amb una major incidència de malalties com ara el càncer o la leucèmia, sent major la incidència sobre la infància.
- Qualsevol traçat tindria un enorme impacte negatiu sobre el patrimoni cultural i l’entorn natural, de gran valor paisatgístic i ecològic. Aquests patrimonis, tant el cultural com el mediambiental, són la major riquesa de les nostres comarques, essent la base sobre la qual s’assenten els desenvolupaments econòmic i turístic.
- El traçat afecta als Paratges Naturals Municipals de la Mola d’Ares, el Mollet (Sant Joan de Moró) i l’ermita de Sant Miquel (Vilafamés), que són citats com a espais a evitar a l’estudi d’impacte ambiental. Considerem que no s’han estudiat adequadament els efectes sobre el medi natural i socioeconòmic, l’impacte sobre el turisme i les zones recreatives ni les conseqüències sobre el patrimoni.
- La línia suposarà una pèrdua d’ús i valor dels terrenys i les propietats afectades.
- Considerem que no existeix justificació per un projecte de tal envergadura, que no aporta beneficis socials, mediambientals ni econòmics als municipis que travessa i que sols es justifica des del punt de vista del negoci de les elèctriques.
Per tot l’exposat:
- Sol·licitem a les administracions implicades que desestimen o impedisquen l’execució del projecte de línia de Molt Alta Tensió la Plana-Morella en els terminis en què està actualment redactat en defensa del futur de les nostres comarques, de la salut dels seus habitants i del medi ambient.
- Demanem que s’avalue seriosament la necessitat real de les línies de molt alta tensió, especialment en el context actual en què les realitats de consum i producció elèctrica han canviat, com ho palesa el Reial Decret-llei 13/2012, de 30 de març. Considerem que és el moment d’apostar per l’ús eficient i la generació descentralitzada d’energia que no requereix grans línies de transport.
- S’ha de considerar el canvi del traçat per un de menor impacte social i mediambiental, que seguisca els passadissos d’infraestructures existents i no afecte al medi ambient ni als habitants de les nostres comarques.
- També s’ha de contemplar el soterrament en les zones de major impacte paisatgístic i sobre les aus, així com quan la línia passa a prop de cases i instal·lacions, i l’allunyament de la línia de les cases un mínim d’un metre per kilovolt..