17.12.2015 - 10:33
El vicealcalde i portaveu del Govern Municipal, Enric Nomdedéu, ha explicat que, “seguint el mandat del que es va aprovar en el seu moment en el Ple Municipal, hem constituït un grup de treball per començar a engegar la modificació reglamentària que establisca les condicions de participació directa de la ciutadania en els plens municipals”.
El vicealcalde ha afirmat que el grup de treball “està format pels tècnics municipals i pels representants de tots els grups polítics amb representació en l’Ajuntament. L’objectiu d’avui era definir, bàsicament, què s’anava a fer des del grup de treball, els membres que ho anaven a compondre i també establir un calendari per a dur-ho a terme”.
Quant als membres que formaran part d’aquest grup de treball, els representants polítics i els tècnics municipals han decidit que “anem a obrir el grup a la participació d’experts, perquè qualsevol dels components dels partits polítics amb representació puga convidar a participar a un entès en la matèria en un moment determinat”, ha comentat Nomdedéu.
A més, la comissió ha determinat que és necessari abordar la modificació reglamentària des de dos punts: la primera és la de “calibrar, estudiar, valorar i organitzar la forma de participació en els plens municipals dels ciutadans i ciutadanes de Castelló elaborant un reglament per a açò. Encara no podem avançar molt sobre açò perquè la d’avui era la primera reunió i estem analitzant, per exemple, el que han fet altres ciutats. No obstant açò, el reglament ha de definir què temes serien susceptibles de portar a ple per part de la ciutadania, per a evitar que qualsevol persona tracte un tema que li competeix a ell únicament, sinó que tinga un determinat abast per a tota la ciutadania. També ha de definir com s’ha de demanar la participació en el ple i en quin format es farà la intervenció”, ha explicat el vicealcalde.
La segona part del treball de la comissió serà “una reflexió profunda sobre tot el Reglament Orgànic Municipal que afectaria a altres reglaments i que hauria d’aprovar-se per consens. Entenem que cal fer una relectura del mateix perquè reconeixem que les realitats han canviat, hi ha una arquitectura jurídica i una nova legislació en matèria de transparència així com un canvi en les exigències de la societat respecte a les institucions públiques sobre les quals hem de donar resposta i estar a l’altura del que és una gran ciutat. I açò serà un procés llarg”.
Finalment, s’ha tractat el tema de la periodificació. Nomdedéu ha aclarit que “ens hem donat ara un temps per a preparar documentació i la primera reunió tindrà lloc a mitjan gener. Posteriorment convocarem una reunió cada 15 per a no perdre el ritme i que puguem anar avançant”.
El vicealcalde ha reconegut que “els cinc grups polítics, Castelló en Moviment, Partit Popular i Ciutadans, així com els dos grups que estem en el Govern, Partit Socialista i Compromís, hem manifestat la nostra satisfacció per començar a treballar en la línia d’allò al que ens havíem compromès en el ple”.