29.02.2016 - 16:34
Com tots els anys, al llarg de les Festes, recollirem les impressions dels espectacles pirotècnics, tant mascletades com castells de focs, dels nostres habituals col.laboradors Manuel Carceller i Jordi Querol.
Dilluns, 29 de febrer. 14 hores. Plaça del Primer Molí. Primera jornada del XXII Concurs de mascletades “Ciutat de Castelló”. Pirotècnia Tomàs, de Benicarló. Durada: 7’ 15’’.
TOMÀS OBRE EL CONCURS
El concurs de mascletades d’enguany s’ha obert amb un espectacle discret, sense ser allò que diríem “res de l’altre món”. L’inici, amb efecte digital de sèries d’esclats a terra, seguit per bones volcanades de perles verdes i roges, semblava prometre més. Però de seguida ha començat a usar i abusar dels xiuladors sense progressió, un detall que marca sempre un plus de qualitat. El cas és que, sobretot, ha mesclat en estranya confusió tota mena d’elements, sense diferenciar massa els temps de protagonisme del foc aeri i el terrestre. Era una estranya amalgama que buscava potser l’aplaudiment fàcil de l’espectador, però sense cap ordre i amb un crescendo poc estructurat
El final -millor hauríem de parlar dels diferents finals successius- ha estat acceptable, però sense cap espectacularitat ni novetat especials. El terratrèmol terrestre ha donat pas a volcanades de color, de nous esclats terrestres i de la sèrie de trons final. Ha estat una mascletà sense el ritme progressiu que diferencia el que és bo del que és excel∙lent. Puntuació. 6.
Dissabte, 27 de febrer. 12 hores. Plaça del Primer Molí. Anunci oficial de festes i mascletà. Pirotècnia Turís, de Torís. Durada: 5’5 minuts.
FREDA MASCLETÀ INICIAL
L’any 2015 la mascletà de Pirotècnia Turís va aconseguir el premi del XXI concurs de mascletades Ciutat de Castelló. Esta empresa ha estat, doncs, l’encarregada d’obrir el foc magdalener del 2016.
Sempre havíem suggerit que el llançament inicial dels trons commemoratius de l’aniversari de la renovació de les festes de la Magdalena, des del 1945, es podia de manera més dinàmica i variada, amb sèries de trons, i no amb una monòtona successió d’esclats. Per fi, en la Magdalena 2015 Pirotècnia Peñarroja ho va poder realitzar, i en la que ara comencem també s’ha fet.
A l’inici, la mascletà ha tingut una barreja trons i de coeteria aèria de perles verdes o roges. El foc aeri s’ha combinat amb xiuladors, que no han tingut un sentit progressiu de creixement, de manera que la impressió era poc viva, un poc monòtona. El terratrèmol de l’artilleria terrestre ha sigut bo, i ha donat pas de nou a més esclats aeris. El millor s’ha reservat per a la fase final, en diverses fases, amb esclats de volcanades de color roig al cel, combinades amb esclats terrestres i més coeteria final. L’efecte general, en la nostra opinió, era millorable. Cal pensar que ha durat poc per a la mitjana de les mascletades inicials. Caldria haver esperat més, sens dubte, de la mascletà inicial de la Magdalena.
Ens alegrem que la integració dels trons commemoratius, en la fase inicial, va camí de ser un fet en tots els anuncis pirotècnics de festes. Confiem que, un any més, el nivell de les mascletades que es llancen a Castelló siga excel·lent i digne de resistir qualsevol comparança amb unes altres ciutats valencianes.