Els signants del ‘Pacte del Grau’ impulsen el valencià en l’Administració Pública

  • Els tres grups polítics presenten una Declaració Institucional conjunta per garantir el coneixement i l’ús de la llengua

VilaWeb
Redacció
25.07.2016 - 08:59

Els grups municipals de PSPV, Compromís i Castelló en Moviment han acordat recolzar institucionalment el coneixement i ús del valencià en l’Administració Pública perquè aquest no siga discriminat, i insten a la Generalitat perquè adopte l’ús normal i oficial de la llengua autonòmica.

L’article sisè de l’Estatut d’autonomia de la Comunitat Valenciana estableix que el valencià és la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana i que és oficial igual que ho és el castellà. També estableix el dret de tots a usar-lo i a no ser discriminat pel seu ús, i que la Generalitat garantirà l’ús normal i oficial adoptant les mesures necessàries.

L’article 7 de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià estableix que el valencià és llengua pròpia també de l’Administració local, i l’article 5 diu que l’Administració adoptarà les mesures que calguen per a impedir la discriminació de ciutadans o activitats pel fet d’usar qualsevol de les dues llengües oficials, així com per a garantir l’ús normal, la promoció i el coneixement del valencià.

Finalment, l’article 30 de la mateixa Llei estableix que en les bases de convocatòria per a I’accés a càrrecs, ocupacions i funcions públiques, la Generalitat Valenciana i les corporacions locals, en l’àmbit de les respectives competències, es valorarà el coneixement del valencià per tal que puguen realitzar-se les funcions públiques d’acord amb els principis d’ús del valencià, previstos en aquesta Llei, així com que els poders públics valencians assenyalaran els llocs per als quals és preceptiu el coneixement del valencià.

Per tot això, doncs, els tres grups municipals, Compromís, PSPV i Castelló en Moviment, presentaran en el ple ordinari del proper dijous 28 de juliol, aquesta declaració institucional per tal d’instar a la Generalitat Valenciana a impulsar el coneixement i l’ús del valencià en totes les administracions públiques, i especialment en les entitats locals.

També demanen que s’incorpore un perfil lingüístic en els treballadors dels ens públics, depenent de cada lloc de treball, així com garantir els drets lingüístics de tots els valencians i valencianes i la vinculació jurídica del funcionariat.

Per últim, acorden assumir la proposta que en aquest sentit ha acordat el Consell de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, així com el model d’informe sobre la incorporació del perfil lingüístic en relació de llocs de treball.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem